6 exotische vruchten die heel gezond zijn

In dit artikel
6 exotische vruchten die heel gezond zijn

dossier

Mango's, ananassen en papaja's zijn lekkere tropische vruchten die iedereen kent. Maar er zijn er nog veel meer waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Physalis, kumquats, grenadilla, kiwano, mombin, starfruit, hoe zien ze eruit, en wat doen ze voor onze gezondheid?

Lees ook: De voordelen van citrusvruchten voor je gezondheid en welzijn

Physalis

Getty_exotische_vruchten_oranje_2023.jpg

© Getty Images

De physalis, ook wel bekend als de Kaapse kruisbes, is een pittige oranje vrucht omhuld door een delicate bloemenkroon. Deze exotische vrucht komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en lijkt op een gele of oranje kerstomaat. De physalis is rijk aan vitamine A en C, antioxidanten en vezels.
Kaapse kruisbessen bevatten physaline, een stof die het immuunsysteem versterkt, de gezondheid van de ogen bevordert en de spijsvertering stimuleert. Het besje zou ook kankerwerende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen hebben.

Lees ook: Physalis: kleine oranje bes als powerfood

Kumquats

Kumquats zijn kleine, ovale oranje citrusvruchten uit het Oosten. Ze kunnen erg zuur zijn, maar zijn rijk aan vitamine C. Kumquats eten kan het immuunsysteem helpen stimuleren. Hun schil is eetbaar en zit vol vezels en antioxidanten die je huid niet alleen kunnen helpen beschermen tegen vrije radicalen en maar ook de collageenproductie kunnen bevorderen. Vezels helpen dan weer de spijsvertering te verbeteren. Wetenschappers hebben ook ontdekt dat het eten van een paar kumquats per dag kan helpen tegen stress.

Lees ook: Hoe gezond zijn mandarijnen?

Grenadilla

De grenadilla is een sappige en zoete vrucht en tegelijk een uitzonderlijke bron van vitamine A en C, vezels en essentiële vetzuren. Ze zien er binnenin een beetje uit als een passievrucht. Grenadilla's verbeteren onder andere de huidgezondheid, helpen bij het reguleren van de bloeddruk en ondersteunen de spijsvertering. Sommige onderzoeken suggereren dat een verbinding die gevonden wordt in de zaden de insulinegevoeligheid van een persoon kan verbeteren, wat het risico op vele ziekten, waaronder diabetes, kan helpen verminderen.

Lees ook: Hoe gezond is een banaan?

Kiwano

De kiwano komt oorspronkelijk uit Afrika en is een stekelige, felgekleurde vrucht die vol sap zit (88% water). De smaak is een mix van komkommer, courgette, kiwi en zelfs banaan, als hij rijp is. Het oranje vruchtvlees is rijk aan vitamine A en C, antioxidanten (in de zaden) en elektrolyten (calcium, natrium en kalium). De elektrolyten in kiwano helpen je cellen goed te functioneren. Deze exotische vrucht ondersteunt daarnaast de gezondheid van de ogen dankzij het hoge vitamine A-gehalte. Kiwano’s helpen zelfs oogziekten voorkomen en het gezichtsvermogen te verbeteren.

Lees ook: Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen en wat doen ze voor onze gezondheid?

Mombin

De mombin, vaak de Caraïbische pruim genoemd, heeft een feloranje schil en sappig vruchtvlees. Het is een uitstekende bron van vitamine C, vitamine A en mineralen zoals kalium. De voordelen van mombin zijn onder andere het stimuleren van het immuunsysteem, het verbeteren van het gezichtsvermogen en het reguleren van de bloeddruk.
De mombin wordt in de traditionele geneeskunde gebruikt om gastro-intestinale aandoeningen zoals diarree, constipatie, kolieken en braken te behandelen. De bladeren en schors van een mombin worden gebruikt in infusies om menstruatiepijn en buikpijn te behandelen.

Lees ook: Zijn smoothies even gezond als een stuk fruit?

Carambola

Carambola is een stervormige gele vrucht. Hij bevat weinig calorieën, maar veel vezels en vitamine C. Het lage caloriegehalte maakt hem zeer voedzaam. Dierenstudies tonen aan dat deze vrucht ontstekingen, cholesterol en het risico op leververvetting kan verminderen. Er is echter onvoldoende onderzoek gedaan bij mensen. Een carambola bevat wel een gif, genaamd caramboxin, dat kan leiden tot nierfalen. Als je last hebt van nierproblemen of bepaalde medicijnen gebruikt, raadpleeg dan je arts voordat je carambola’s eet. 

Lees ook: 5 heerlijke en makkelijke recepten met watermeloen

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram