Hoe weet je of een avocado eetrijp is?

unsplash_avocado.jpg

dossier De meeste mensen denken dat de avocado een groente is omdat hij vooral gebruikt wordt in slaatjes of als ‘groente’ wordt bereid en gegeten. Maar dat klopt niet want een avocado is wel degelijk een fruitsoort.

De avocado is de vrucht van de avocadoboom, afkomstig uit Mexico en familie van de laurierboom. De vrucht is zeer rijk aan de vitamines C, B en E en ze is een belangrijke bron van ijzer, kalium en fosfor.

De laatste jaren heeft de avocado stilaan ook bij ons zijn plaats verworven in de keuken, zowel thuis als bij de professionele chefs. Gepureerd voor guacamole, in coulis of in mousse, in slaatjes of als garnituur bij rauwe of gebakken vis. Vooral met een stukje krab, pompelmoes, (roze) garnalen of geitenkaas is de avocado een goede match.

Hoe weet je nu of een avocado voldoende rijp is voor verbruik (binnen de 24 uur)? Hij moet zacht en smaakvol zijn, niet brokkelig of draderig en al zeker niet rot. Wel, het beste wat je kunt doen is een exemplaar kiezen dat niet al te rijp is en daarna twee of drie dagen wachten om het op te eten.

Hoe herken je een goed rijpe avocado ? Aan de kleur van de schil kan je het niet zien want die varieert van groen tot bruinzwart naargelang van de soort. Een indicatie is de ‘touch’ van de vrucht. Je moet de schil zacht kunnen indrukken als je de avocado nog diezelfde dag wilt opeten. Een ander trucje is de steelaanzet verwijderen: is het vruchtvlees daaronder geel, dan is de avocado eetklaar!

Wil je avocado eerst nog twee dagen bewaren (48 uren) dan kies je beter een exemplaar met hard en dens vruchtvlees.
Is je avocado nog onvoldoende rijp de avond voor je hem wilt eten, wikkel hem dan in krantenpapier of leg hem in de fruitschaal bij de bananen of de appels (niet in de koelkast en niet in de zon). Deze fruitsoorten geven namelijk ethyleen af, een gas dat het rijpen van vruchten en groenten bevordert. Dat is ook de reden waarom je appels en peren best niet in dezelfde fruitschaal legt, tenzij je de peren in een oogwenk rijp (of rot) wilt.

Eet smakelijk !

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram