Menstruatiepijn (Dysmenorroe)

dossier Het meest voorkomende gynaecologische probleem bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd zijn pijnlijke maandstonden of dysmenorroe. Bij jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar zouden 1 op 5 hiermee te maken hebben, op latere leeftijd en na een zwangerschap verminderen de klachten doorgaans.

123-vr-pijn-buik-menstr--2-04-17.jpg

Verschijnselen

Het gaat om een min of meer hevige krampachtige pijn in de onderbuik of rug. Sommige vrouwen hebben kortdurende krampen, terwijl anderen een constante, zeurende pijn voelen. Meestal begint de pijn tegelijk met of net vóór de menstruatie, bereikt zijn hoogtepunt na 24 uur en trekt na twee dagen weer weg. Het gaat soms gepaard met klachten als braken of misselijkheid, hoofdpijn, verstopping of diarree, depressieve stemming net voor of tijdens de menstruatie.

Oorzaken

Pijnlijke menstruatie kan verschillende oorzaken hebben.

Bij primaire dysmenorroe is er geen aantoonbare organische oorzaak voor de klachten. Meestal zijn die klachten het gevolg van spiersamentrekkingen (krampen) in de baarmoeder. Hier beginnen de klachten meestal enkele maanden na de eerste maandstonden. De klachten verminderen met het ouder worden.
De pijn ontstaat alleen als er een eisprong (ovulatie) heeft plaatsgevonden en uiterst zelden na een cyclus zonder eisprong. Vermoed wordt prostaglandines in de baarmoeder een belangrijke rol spelen. Bij vrouwen met menstruatieklachten worden namelijk hogere prostaglandine-concentraties in het slijmvlies en het menstrueel bloed gemeten dan bij vrouwen zonder klachten.
Factoren zoals te weinig lichaamsbeweging en stress, kunnen de pijn bij primaire dysmenorroe verergeren.

Lees ook: De menstruele cyclus

Bij Secundaire dysmenorroe is er wel een onderliggende oorzaak.
• Het kan te maken hebben met een achterwaarts gekantelde baarmoeder.
• Eén van de meest voorkomende oorzaken van secundaire dysmenorroe is endometriose. Bij die aandoening is het baarmoederslijmvlies, het endometrium, ook buiten de baarmoeder aanwezig, en ondergaat daar dezelfde maandelijkse veranderingen.
• Een ontsteking, bv. PID (Pelvic inflammatory disease)
• Een nauwe baarmoederhals (de opening van de baarmoeder naar de vagina)
• Vleesbomen (myomen) in de baarmoeder.
• Aanwezigheid van een koperhoudend spiraaltje

Lees ook: Alles wat je moet weten over endometriose

Lees ook: Spiraal - IUD

Lees ook: Myomen, vleesbomen, fibromen: goedaardige gezwellen in de baarmoederwand

Lees ook: Pijn in de onderbuik door een eileiderontsteking (salpingitis) of bekkenontsteking (PID)

Diagnose

Om te bepalen of er sprake is van primaire of secundaire dysmenorroe, is een lichamelijk onderzoek nodig. Ook zal de arts vragen naar de medische voorgeschiedenis.
Daarnaast wordt zonodig een echoscopie en een laparoscopie gedaan om eventuele afwijkingen aan de inwendige geslachtsorganen op te sporen.
Als voorgeschiedenis en medisch onderzoek uitsluiten dat er gynaecologische oorzaken zijn, dan wordt meestal de diagnose primaire dysmenorroe gesteld.

Behandeling

123-vr-pijn-buik-menstr-04-17.jpg
Secundaire dysmenorroe moet uiteraard behandeld worden door het wegnemen van de onderliggende oorzaak.
Voor primaire dysmenorroe bestaan er in feite slechts twee middelen waarvan het nut bewezen is:
• Niet-steroïdale ontstekkingsremmers (NSAID) uit de klasse van de prostaglandine-synthetase-remmers, zoals ibuprofen. Deze middelen werken het best als u er twee dagen voor het begin van de menstruatie mee begint en ze tot en met de eerste of tweede dag van de menstruatie slikt. Gewone pijnstillers hebben weinig of geen effect.
• Plaatselijke warmte (bv. door een warme kruik met een temperatuur rond 39°C).

Van andere middelen is het effect niet bewezen of bestaan tegenstrijdige gegevens:
• een anticonceptiepil om de eisprong te onderdrukken: tegenstrijdige resultaten
• Vitamines en mineralen zoals vit. B1, vit E, Vit. B12, magnesium, visolie (omega 3-vetzuren): nauwelijks enig bewijs
• Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) met hoge frequentie: heeft effect, maar kan nogal wat bijwerkingen hebben (o.m. hoofdpijn, gespannen gevoel...)
• Acupunctuur, manuele therapie: geen enkel bewijs
• chirurgische onderbreking van de uteriene zenuwen: geen bewijs
• gedragstherapie: geen bewijs.

Sommige vrouwen hebben er baat bij als ze letten op een gezonde leefwijze en voldoende lichaamsbeweging, als ze een teveel aan stress vermijden en ontspanningsoefeningen als yoga doen.

Plaatsing van een hormonaal spiraaltje kan menstruatiepijn verlichten.

Lees ook: Het premenstrueel syndroom (of PMS)

Voeding en dysmenorroe

Geregeld duiken er verhalen op dat dysmenerroe te maken heeft met een verkeerde voeding en/of zou kunnen voorkomen of behandeld worden door verandering van eetgewoonten.
Met name vetten en dan vooral dierlijke vetten, worden vaak met de vinger gewezen. Ze zouden namelijk de produktie van oestrogenen stimuleren. Een vetarm, vegetarisch dieet zou de oestrogeenconcentraties doen dalen en een positieve invloed hebben op menstruatiepijn en premenstrueel syndroom.
Er bestaan echter nauwelijks ernstige wetenschappelijke studies die deze beweringen ondersteunen.

Lees ook: Het premenstrueel syndroom (of PMS)


Laatst bijgewerkt: april 2017
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram