Gerelateerde artikels
Waarom is een wandeling in de natuur zo goed voor je gezondheid?
nieuws
Uit onderzoek blijkt dat er een direct verband is tussen een wandeling in de natuur en geestelijke gezondheid. Een uur wandelen in het bos vermindert zichtbaar stressmarkers in de hersenen.
Men weet al langer dat wandelen in het bos goed is voor de gezondheid. Verschillende studies hebben al de voordelen aangetoond van een wandeling in het groen op de hersenen, maar ook op de gezondheid in het algemeen. Een Duitse studie vond onder andere al dat wandelen in de open lucht de plasticiteit van de hersenen op een positieve manier wijzigt.
Lees ook: Waarom is wandelen zo gezond?
We weten ook dat wandelen, zowel in de natuur als in de stad, goed is voor het bestrijden van depressies en bepaalde ziekten die voortvloeien uit een zittende levensstijl: hoge bloeddruk, cholesterol, diabetes, hart- en vaatziekten, enz. Een Duitse studie van het Lise Meitner Institute for Environmental Neuroscience van het Max Planck Instituut legde recent een nieuw oorzakelijk verband bloot tussen de hersenen en de natuur. De conclusie luidde dat na een wandeling van 60 minuten in de natuur de activiteit vermindert in de hersengebieden die betrokken zijn bij stressverwerking.
Lees ook: Bewegen in natuur helpt tegen stress
Wandelen in de natuur goed tegen stress
De onderzoekers vroegen 63 gezonde deelnemers om een wandeling te maken in de natuur (in het bos) of in de stad (Berlijn). Hersenactivatie via de amygdala werd bij de deelnemers gemeten voor en na de wandeling via een MRI. De amygdala van de hersenen speelt een cruciale rol bij de verwerking van emoties, met name angst. Het stelt ons onder meer in staat een bedreiging te beoordelen en gepast te reageren. Het resultaat van het experiment? Na 60 minuten wandelen in het bos, was de activiteit van de amygdala aanzienlijk afgenomen, wat suggereert dat de natuur gunstige effecten zou hebben op de hersendelen die met stress te maken hebben.
Maar het verband tussen de natuur en de amygdala is niet de enige interessante bevinding van deze studie. De onderzoekers ontdekten dat stedelijke stress niet zo stressvol is als eerder gedacht. Dat was tenminste zo in de context van de studie, namelijk een Berlijnse winkelstraat.
"De resultaten bevestigen de eerder aangenomen positieve relatie tussen natuur en hersengezondheid, maar dit is de eerste studie die causaliteit bewijst. Interessant is dat de hersenactiviteit in de amygdala na een stadswandeling stabiel bleef en geen toename vertoonde, wat de algemene opvatting weerlegt dat blootstelling aan de stad extra stress veroorzaakt", verklaart Simone Kühn, coauteur van de studie, in een persbericht van het Max Planck Instituut.
Lees ook: Arts zou natuur moeten kunnen voorschrijven
In hetzelfde bericht zegt men dat dit werk de resultaten van een eerdere studie bevestigt waaruit bleek dat stadsbewoners die in de buurt van een bos wonen, een gezondere amygdalastructuur hebben. Dit wetenschappelijk bewezen verband tussen geestelijke gezondheid en natuur zou van nut moeten zijn voor het beleid rond ruimtelijke ordening. En dat in een tijd waarin de uitdaging erin bestaat, zowel voor de gezondheid van de mens als voor de ecologie, om de natuur terug te brengen in de stad.
Lees ook: Vooral wildere natuur goed voor ons gemoed
auteur:
Amélie Micoud,
gezondheidsjournalist