Waarom rijst beter koud eten?

123-soorten-rijst-.jpg

nieuws De beste rijst kookt u kort en eet u koud. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers. Zij ontdekten een ingewikkelde relatie tussen rijst en bloedsuiker.

Witte rijst verhoogt de kans op diabetes type 2 meer dan bruine rijst. Maar de ene rijstkorrel, wit of bruin, is de andere niet. En het maakt voor de bloedsuiker na de maaltijd ook uit hoe u uw rijst kookt en eet.

Langzaam verteerbare rijst
Tijdens het koken zwelt een rijstkorrel op en ondergaat allerlei veranderingen. Dat maakt de rijst beter verteerbaar, doordat het zetmeel beschikbaar komt voor de spijsvertering. Maar hoe beter verteerbaar, hoe sneller de bloedsuiker stijgt na de maaltijd. Wilt u hoge bloedsuikers voorkomen, wat bijvoorbeeld voor diabetespatiënten belangrijk is, dan hebt u langzaam verteerbare rijst nodig.

Wat is de beste rijst?
Welke rijst precies het beste hangt af van het ras. Dat is niet altijd makkelijk te zien voor wie een pak rijst koopt.
• Kleefrijst heeft veel makkelijk beschikbaar zetmeel. Dat maakt de rijst plakkerig, maar zorgt dus ook voor een grotere stijging van de bloedsuiker.
• Bruine rijst is moeilijker verteerbaar dan witte rijst. De beste keuze zou dus bruine rijst zijn, maar zo simpel is het niet, ontdekten de onderzoekers. Bruine rijst koken we meestal wat langer dan witte rijst en dat kan het effect weer teniet doen. De rijst zo kort mogelijk koken is dus het beste. Koken onder hoge druk helpt ook.

Na koken koelen
Rijst na het koken afkoelen heeft ook een gunstig effect op de hoeveelheid moeilijk verteerbaar zetmeel.
Tot slot vonden de onderzoekers nog een effect van kauwen. Meer dan 15 keer kauwen op een hap rijst is niet nodig. Dan helpt u de vertering een onbedoeld handje mee.

Laatst bijgewerkt: december 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram