8 soorten fruit die stiekem veel suiker bevatten

wp_eiliv-aceron-666712-unsplash-1024x683.jpg

nieuws

Nee, je moet nu niet zonder omkijken zomaar de fruit- en groente-afdeling in de supermarkt voorbijlopen. Volgens voedingsdeskundige Paula Simpson blijft het belangrijk om verschillende groenten en fruit te eten. Het is een kwestie van op te letten welke stukken je kiest, want sommige stukken fruit hebben een hoog suikergehalte en een lage hoeveelheid vezels. Die stukken bevatten veel glycerine, waardoor ze snel verteren en je een suikerpiek geven.

Die suikerpiek ken je van snoeprepen, koeken of andere dingen met veel suiker. De meeste voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat appels en bessen de beste stukken fruit zijn om te eten. De volgende andere stukken fruit geven wel een suikerboost en kan je daarom beter met mate eten.

1. Lychees
Volgens voedingsdeskundige Paula Simpson bevat een kopje lychees maar liefst 29 gram suiker en maar 2,5 gram vezels. Dat is meer dan een blikje Red Bull.

2. Mango
Een kopje met stukjes mango bevat ook veel suiker: zo’n 23 gram. Dat is vergelijkbaar met een Milky Way of een soortgelijke chocoladereep.

3. Bananen
Bananen zijn handig om mee te nemen, maar bestaan voor een vierde (!) uit suiker.

4. Vijgen
Een kleine vijg bevat acht gram suiker en maar één gram vezels. Niet echt in een verhouding, dus. Vijgen zijn mooi fruit om een charcuterieschotel mee te decoreren, maar kun je verder het best met mate eten.

5. Kersen
Een kopje bevat zo’n 18 gram suiker.

6. Druiven
Natuurlijk verkiezen we druiven in vloeibare vorm, maar we plukken er ook al eens graag een paar van een tros. Meer dan 17 per keer zou je er echter zo niet mogen eten volgens deskundigen.

7. Ananas
Een kopje vol met stukjes ananas bevat gemiddeld 16 gram suiker. Toch is ananas de minst ‘slechte’ in deze rij, want het bevat mangaan dat je bloedsuikerspiegel onder controle helpt te houden.

8. Gedroogd fruit
Gedroogd fruit is absoluut de slechtste leerling van de klas. Een kopje gedroogde dadels bijvoorbeeld bevat 113 gram suiker. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanger qua vitaminen ten opzichte van vers fruit.

Auteur: Jill Goetschalckx


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram