Een bommetje vezels en suikers: hoe gezond zijn dadels?

In dit artikel
Een bommetje vezels en suikers: hoe gezond zijn dadels?

dossier De dadel is een uitstekende energiebron door zijn hoge gehalte aan fructose, glucose en saccharose. En hoewel de gekonfijte versie veel caloriën bevat, is het een gezonde vezelbron voor groot en klein. Hieronder enkele gegevens in verband met de voedingswaarde en de reden waarom dadels zo geapprecieerd worden bij het ontbijt, als dessert of als tussendoortje. 

Lees ook: Koolhydraten: glucose, dextrose, fructose, lactose, sucrose en sacharose

Wat is een dadel?

123-fruit-dadel-11-29.jpg
Het woord ‘dadel’ is afgeleid van het oud Griekse ‘daktylos’, wat vinger betekent, en het verwijst naar de langwerpige vorm van de vrucht die 4 tot 6 cm lang is. In de lente, bij het begin van de vruchtvorming, is de dadel geel, in de zomer is hij goudkleurig, en in de herfst is hij rijp is en heeft hij een fruitige zoete smaak. Gekonfijte dadels worden onrijp (in de zomer) geplukt en gezoet om de houdbaarheid te verlengen. Verse dadels worden pas geplukt wanneer ze rijp zijn en hebben geen extra zoetstof nodig. 

Lees ook: Hoe gezond zijn rozijnen?

Hoe gezond is een dadel?

Dadels zijn een uitstekende energiebron voor onze cellen omdat ze veel suikers bevatten (fructose, glucose en saccharose). Gekonfijt bevatten ze 287 kcal per 100 gram. Verse dadels daarentegen bevatten maar 152 kcal. Dadels zijn ten zeerste aan te bevelen voor sportievelingen. Ze bevatten ook provitamine A die bekend staat om haar antioxiderende eigenschappen, vitamines uit de B-groep (B2, B3, B5 et B6), mineralen (kalium, magnesium en ijzer) en enorm veel vezels, vooral onoplosbare vezels (7 g op 100 g). Het is dus een ideale vrucht voor wie last heeft van constipatie.  

Lees ook: Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen en wat doen ze voor onze gezondheid?

Dadels: vers of gekonfijt

Verse dadels zijn vaak kort gedroogd. Ze bevatten veel minder calorieën dan hun gekonfijte soortgenoten, maar ze zijn fragieler en blijven niet zo lang goed. Gekonfijte dadels zijn het hele jaar door verkrijgbaar en ongeveer een jaar houdbaar wanneer ze uit het licht en in een droge, frisse ruimte bewaard worden. Gekonfijte dadels moeten goed soepel aanvoelen en glanzen van de suiker. Verse dadels zijn goud- of roodbruin en hebben een gladde, matte schil. Meestal worden ze verkocht aan hun takjes.

Lees ook: Zijn zakjes voorgesneden sla ongezonder dan verse sla?

Hoe kan je dadels eten?

Dadels zijn lekker verwerkt in een dessert, in brood, in koekjes of in jam. Maar ook als hapje bij het aperitief of bij de koffie doen ze het uitstekend. Ze passen bij wit vlees of gevogelte. Ook zeer smaakvol is een combinatie met andere vruchten zoals vijgen, noten en rozijntjes. In de Maghreblanden worden ze vaak geserveerd op feesten, bijvoorbeeld op een trouwfeest, als symbool van gastvrijheid.

Lees ook: Tips voor gezonde broodjes

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.healthline.com

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram