Op welk tijdstip sporten om meer gewicht te verliezen?

unspl-m-sport-lopen-jogging-11-2-21.jpg

nieuws

Ochtend, middag of avond: op welk moment
van de dag moet je sporten om er het meeste voordeel uit te halen? Australische
wetenschappers hebben dit onderzocht en kwamen tot een duidelijk resultaat.
Lees ook: Krachttraining (fitness of thuis) goed voor fysieke en mentale gezondheid

Welk moment van de dag best sporten?

Onderzoekers van de Universiteit van Sydney volgden 8 jaar lang de leefgewoonten van 30.000 veertigplussers met overgewicht. Ongeveer 3000 van hen leden aan diabetes type 2. Aan de hand van polsmeters werd geregistreerd wanneer ze sportten, en op basis daarvan werden ze verdeeld in drie groepen: de groep die ‘s morgens meest actief, ‘s middags of ‘s avonds.

Zo ontdekten ze dat mensen die het grootste deel van hun lichamelijke activiteit deden tussen 18u en middernacht het laagste risico hadden op vroegtijdig overlijden en overlijden door hart- en vaatziekten.

Lees ook: Is het gezond om te wandelen vlak na het eten?

Welk soort sport is best?

Het onderzoek richtte zich op het monitoren van continue matige tot krachtige lichamelijke activiteit gedurende perioden van 3 minuten of meer. Eerder onderzoek heeft namelijk al aangetoond dat er een sterk verband bestaat tussen matige tot krachtige activiteit (cardio), glykemische controle en een lager risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met activiteiten die gedurende kortere perioden intensiever worden uitgevoerd (anaeroob).

Stevig wandelen, het gras maaien, in de tuin graven, zwemmen en dansen worden beschouwd als matige fysieke activiteiten. Zware boodschappen of andere lasten de trap op dragen, joggen of fitnessen zijn intensieve activiteiten.


Lees ook: Wat is beter: wandelen of lopen?

's Avonds sporten om glucose-intolerantie tegen te gaan

Volgens Dr. Angelo Sabag, Senior Lecturer in Exercise Physiology aan de Universiteit van Sydney, heeft het allemaal te maken met glucose-intolerantie. “s Nachts is ons lichaam het meest resistent tegen insuline. Voor mensen die niet in staat zijn om meer insuline te produceren om deze resistentie te compenseren kan lichaamsbeweging op dit tijdstip een hulp zijn.”

“Bovendien toonden recente resultaten van een kleinere klinische studie aan dat later op de dag sporten leidt tot grotere verbeteringen in de bloeddruk, wat een belangrijke risicofactor is voor vroegtijdig overlijden en hart- en vaatziekten.”

“Lichaamsbeweging is zeker niet de enige oplossing voor de obesitascrisis, maar dit onderzoek suggereert dat mensen die hun activiteit op bepaalde tijdstippen van de dag kunnen plannen, sommige van deze gezondheidsrisico's beter kunnen compenseren,” besluit Dr. Sabag.

Lees ook: Slapen na sporten: Hoeveel tijd laat je er best tussen?

Bronnen:
https://diabetesjournals.org
https://www.sydney.edu.au
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram