Ontstaan kawasaki-achtige kinderziekte gelinkt aan covid-19

nieuws Sinds de uitbraak van covid-19 wordt een aantal kinderen in Europa en de Verenigde Staten opgenomen met symptomen die gelijkaardig zijn aan die van de zeldzame ziekte van Kawasaki. De nieuwe aandoening kreeg de naam multisystem inflammatory syndrome in children (MIS-C), al wordt de benaming pediatric inflammatory multisystem syndrome (PIMS) ook gebruikt. Hoewel de kinderziekte in het algemeen goed te behandelen valt, kostte ze al het leven aan enkele kinderen.

Sinds begin dit jaar zijn in Europa naar schatting zo’n 230 kinderen getroffen door de nieuwe ziekte. In de VS zijn er zeker 110 gevallen bekend in New York, en ook enkele andere in de rest van het land. In België werden sinds de start van de coronacrisis 30 kinderen met symptomen van de aandoening opgenomen in het ziekenhuis. Hoewel het niet vaststaat dat MIS-C wordt uitgelokt door het covid-19-virus, zijn er wel sterke aanwijzingen dat dat het geval is.

Gelijkaardige symptomen

MIS-C veroorzaakt symptomen die heel erg lijken op die van de ziekte van Kawasaki, genoemd naar de Japanse dokter die ze voor het eerst beschreef, waarbij de bloedvaten ontsteken. Van de ziekte van Kawasaki is bekend dat ze getriggerd kan worden door een virale (of bacteriële) infectie. Het is een zeldzame aandoening, die in Europa en de VS ongeveer 15 op 100.000 kinderen jonger dan 5 jaar treft. Zowel MIS-C als de ziekte van Kawasaki zijn niet besmettelijk.

In de eerste fase hebben kinderen die lijden aan de ziekte van Kawasaki vaak aanhoudende hoge koorts, rode ogen, gezwollen handen en voeten, een rode ‘aardbeientong’, huiduitslag en gezwollen lymfeklieren. In tweede instantie kunnen ze last krijgen van diarree, buikpijn en ontstoken gewrichten. Dikwijls begint de huid van vingers en tenen te vervellen.

Naast dergelijke symptomen, hadden bepaalde kinderen met MIS-C ook last van andere klachten zoals shock, wat wil zeggen dat hun bloeddruk plots een duik nam. Opmerkelijk is ook dat de ziekte van Kawasaki doorgaans kinderen tussen 1 en 5 jaar treft, terwijl een deel van de patiënten met MIS-C ouder is, zelfs tot 16 jaar oud.

Goed behandelbaar

In uitzonderlijke gevallen kunnen bij beide ontstekingsziektes de bloedvaten rond het hart ontstoken raken, wat gevaarlijk kan zijn. In zeer zeldzame gevallen kan dat lijden tot een hartinfarct. De ontstekingsreacties zijn in het algemeen echter goed te behandelen met antistoffen (zogenaamde immunoglobulinen) die worden toegediend via een infuus. Bij MIS-C kregen sommige kinderen ook corticosteroïden. Gewoonlijk herstellen kinderen volledig.
Experts benadrukken dat er geen reden is voor paniek, maar dat huisartsen wel is gevraagd om extra op te letten voor de ziekte. Ouders die twijfelen kunnen altijd terecht bij een arts of op spoed.

Lees ook: Coronavirus: correct gebruik van een mondmasker

Bronnen: 
www.demorgen.be
www.gezondheidenwetenschap.be
www.webmd.com
www.rtlnieuws.nl

Lees ook: Waarom overlijden meer mannen dan vrouwen aan het coronavirus?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram