De ziekte van Kawasaki: symptomen, diagnose en behandeling

In dit artikel
De ziekte van Kawasaki: symptomen, diagnose en behandeling

dossier De ziekte van Kawasaki is vernoemd naar de Japanse arts Tomisaku Kawasaki, die de aandoening in 1967 voor het eerst beschreef. Het is de meest voorkomende niet-aangeboren hartaandoening bij kinderen in Europa. Desalniettemin is de ziekte zeldzaam in onze regio. Het is een ziekte die voornamelijk jonge kinderen treft: 80 tot 90 procent van alle gevallen wordt ontdekt bij kinderen van 5 jaar of jonger. Bij deze groep jonge kinderen, wordt de ziekte in Europa jaarlijks bij 4 tot 25 kinderen per 100.000 kinderen vastgesteld. De aandoening komt echter vaker voor bij kinderen uit Oost-Aziatische landen. In Japan ligt het aantal gevallen tot wel 20 keer hoger dan in de Europese landen.  

Lees ook: Ontstaan kawasaki-achtige kinderziekte gelinkt aan covid-19

Wat is de ziekte van Kawasaki?

De ziekte van Kawasaki wordt gekenmerkt door wijdverspreide ontstekingen aan de bloedvaten. Met name de middelgrote bloedvaten, zoals de arteriën die het hart van bloed voorzien, worden aangetast door de ziekte.

Wetenschappers hebben het idee dat een combinatie van genetische aanleg en een infectie de ziekte veroorzaakt. Dit is tot op heden niet bevestigd in wetenschappelijk onderzoek. Daarom blijft de oorzaak van de aandoening vooralsnog onbekend.

Symptomen

De meest typische symptomen van deze aandoening zijn:

  • koorts, die meer dan vier dagen aanhoudt en boven de 38,5 graad is
  • ontstekingen van de slijmvliezen rond de mond. Dit uit zich onder meer in een aardbeirode tong en scheurtjes van de lippen.
  • irritatie en een rode verkleuring van het oogwit
  • gezwollen lymfeklieren in de hals
  • huiduitslag
  • verharding en schilfervorming van de huid van de handen en voeten. Dit symptoom wordt doorgaans pas na een week waargenomen.

Diagnose

De meeste ouders zullen snel een doktersbezoek inplannen voor hun kind, vanwege de aanhoudende koorts die wordt gezien bij de ziekte. De dokter zal vervolgens de diagnose stellen aan de hand van de bovenstaande symptomen, waarbij de langdurige koorts het belangrijkste symptoom is. Aanvullend onderzoek, zoals een bloedafname of een leverfunctietest, wordt gebruik om de diagnose te bevestigen.

Verloop van de ziekte

De ziekte van Kawasaki duurt gemiddeld zes tot acht weken en kan worden onderverdeeld in drie fasen:

  • De acute fase: in deze fase uit de ziekte zich in de hierboven beschreven symptomen. Zonder behandeling kan deze fase tot vier weken duren. Met behandeling zal deze fase eerder één tot twee weken duren. 
  • De subacute fase: afgezien van de veranderingen aan de handen en voeten verdwijnen de uiterlijke symptomen naar de achtergrond. Kinderen hebben in deze fase echter het hoogste risico om een gevaarlijke hartafwijking te ontwikkelen. De subacute fase duurt twee tot drie weken.
  • Herstelfase: de symptomen verdwijnen nu in het geheel. Deze fase kan een paar weken duren en is pas afgelopen als de bloedwaarden van het kind weer normaal zijn. 

Het kind is nu genezen van de ziekte. Gedurende het ziekteverloop kan het kind echter een aneurysma hebben ontwikkeld. Dit is een plaatselijke verwijding van een bloedvat. Tot 25% van de patiënten ontwikkelt een aneurysma bij één van de bloedvaten die het hart van bloed voorzien.  Dit is een gevaarlijke hartafwijking, die kan leiden tot een plotselinge dood. Daarom is deze complicatie ten alle tijden te vermijden. 

Behandeling

Medicatie: de medicinale behandeling van de ziekte van Kawasaki is er op gericht om de ontwikkeling van hartafwijkingen te voorkomen en de symptomen van de ziekte te verlichten. Uit een studie onder Japanse kinderen bleek dat tijdige behandeling met de juiste medicatie het risico op een aneurysma in het hart vermindert van 20% tot 4%. De medicinale behandeling is dan ook essentieel om het kind een zo goed mogelijk toekomstperspectief te bieden. 

Levensstijl: kinderen die de ziekte van Kawasaki hebben doorgemaakt, hebben later in het leven een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. Daarom is het aanpassen van de levensstijl een belangrijk middel in de behandeling van deze patiënten. Hierbij kun je denken aan een gezond dieet, voldoende fysieke activiteit, niet roken en het vermijden van overgewicht.

In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep uitkomst bieden bij de behandeling van de complicaties die zijn veroorzaakt door de ziekte van Kawasaki.

Bronnen:


Lees ook: Mijn verhaal: Mijn dochter kreeg de Ziekte van Kawasaki


Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram