Coronavirus: correct gebruik van een mondmasker

unsplash_virus_mondmasker_2020.jpg

nieuws De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt mensen aan om een mondmasker te dragen als ze zelf symptomen vertonen zoals koorts, hoesten, een snotneus, of kortademigheid. Ook personen die in contact komen met iemand die vermoedelijk het Coronavirus heeft, dragen best een mondmasker. Het is wel van belang om deze op een correcte manier aan te brengen, anders krijg je een vals gevoel van bescherming. 

Hoe een mondmasker aanbrengen? 
Voor je een mondmasker uit de verpakking haalt, reinig je de handen eerst grondig met een desinfecterende alcoholgel of was je je handen gedurende 20 à 30 seconden met water en zeep. Controleer het masker op gaten en andere beschadigingen. Het mondmasker heeft meestal een boven- en onderkant. Medische mondmaskers (FFP2)  kan je herkennen aan een metalen stukje bovenaan. Check ook goed de binnen- en de buitenkant. Meestal is de buitenkant gekleurd. 

Vervolgens zet je het mondmasker zo op je gezicht dat je neus en mond volledig bedekt zijn. Trek de elastiekjes achter je oren. Als er een metalen strip is bovenaan, kan je een lichte druk uitoefenen zodat het masker goed rond je neus aansluit. Trek daarna het masker verder naar beneden, over je kin. Er mogen geen openingen zijn tussen het mondmasker en het gezicht, want zo glippen virusdeeltjes toch binnen. 

Het is belangrijk dat tijdens het gebruik de voorkant van het masker niet wordt aangeraakt. Gebeurt dat toch? Was dan de handen grondig.
Hoe zorg je ervoor dat je brilglazen niet aandampen? 
Brildragers ondervinden soms last van aangedampte glazen. Dat komt doordat de warme lucht die je uitademt condenseert op de brilglazen. Enkele simpele zaken zouden dat probleem verhelpen. Als je een papieren zakdoekje horizontaal vouwt en het tussen je gezicht en de bovenkant van het masker legt zodat het over de brug van je neus zit, wordt het vocht uit je adem geabsorbeerd door het zakdoekje en raakt het de brillenglazen niet. 

De beste maskers zijn die met een flexibele ijzerdraad. Die kan je mooi vormen rond de brug van je neus waardoor de uitgeademde lucht geblokkeerd wordt. 

Ook je bril wassen met water en zeep helpt. De zeep laat een dun laagje op de glazen achter waardoor je bril niet kan beslaan. 
Hoe een mondmasker afzetten? 
Ook het mondmasker afzetten gebeurt op een specifieke manier. De voorkant mag niet aangeraakt worden. Verwijder het masker door eerst de elastiekjes van je oren te halen en zo het masker van je gezicht te verwijderen. Raak daarbij de voorkant van het masker niet aan. Gooi het onmiddellijk in een afsluitbare vuilnisbak en was daarna opnieuw de handen met een desinfecterende alcoholgel of met water en zeep. Er bestaan ook wasbare mondmaskers, die onderhoud je het best door ze dagelijks in de wasmachine te steken en te wassen op 90°.

Lees ook: Help mee de broodnodige mondmaskers voor zorgverleners maken via maakjemondmasker.be

Bronnen:
www.who.int
www.forbes.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram