Zoekresultaten voor corona (32 artikels)

Is wetenschappelijk onderzoek minder degelijk sinds COVID-19?

Is wetenschappelijk onderzoek minder degelijk sinds COVID-19? 31/07/2020 - Sinds corona lijken wetenschappers elkaar (en hun onderzoek) zowat dagelijks tegen te spreken. Wil dat zeggen dat ze zo gehaast zijn om een remedie tegen corona te vinden dat ze hun onderzoek niet meer degelijk doen?

Wel gediagnosticeerd, niet getest. Een Skype met een collega die in afzondering ging.

Wel gediagnosticeerd, niet getest. Een Skype met een collega die in afzondering ging. 19/03/2020 - En dan komt corona plots heel dichtbij. Journalist Korneel Delbeke van De Standaard kreeg afgelopen zondag flink wat koorts en voelde een druk op zijn longen die hij nooit eerder gevoeld had. Hij kreeg – zonder test – de diagnose covid-19.

Hoe kom je als koppel de quarantaine goed door?

Hoe kom je als koppel de quarantaine goed door? 8/05/2020 - Eén van de maatregelen in tijden van corona? Blijf in uw kot. Wat wil zeggen dat je ook veel extra tijd met je partner doorbrengt dezer dagen. Hoe haal je het meeste uit jullie tijd samen? En wat als de frustraties naar boven komen? We vroegen het aan een relatietherapeute en seksuologe.

Waarom wordt de ene mens veel zieker dan de andere van corona?

Waarom wordt de ene mens veel zieker dan de andere van corona? 10/04/2020 - Heel wat mensen hebben COVID-19 zonder dat ze het weten. Ze zijn niet of nauwelijks ziek. Anderen zijn wekenlang doodziek, en sommigen overlijden er zelfs aan. Waarom wordt de ene mens zoveel zieker dan de andere? Marc Van Ranst geeft uitleg.

Hoe kan je best je huis poetsen en kleren wassen tijdens de coronacrisis?

Hoe kan je best je huis poetsen en kleren wassen tijdens de coronacrisis? 9/04/2020 - Uit een recente studie blijkt dat COVID-19 op karton tot 24 uur blijft leven en op plastic en staal zelfs tot drie dagen. Regelmatig poetsen is belangrijk om corona- en andere bacteriën weg te werken, maar hoe doe je dat dan best? En hoe was je kleren van een gezinslid dat vermoedelijk besmet is met het coronavirus?

Hoe merk je het verschil tussen hooikoorts en corona?

Hoe merk je het verschil tussen hooikoorts en corona? 18/06/2020 - De symptomen van een pollenallergie lopen deels gelijk met die van het coronavirus, wat voor verwarring en ongerustheid kan zorgen. Gelukkig zijn er ook belangrijke verschillen tussen de twee aandoeningen.

Een shot moedermelk als medicijn tegen het coronavirus?

Een shot moedermelk als medicijn tegen het coronavirus? 27/04/2020 - Wetenschappers van Amsterdam Universitair Medische Centra willen onderzoeken of moedermelk van vrouwen die COVID-19 hadden antistoffen tegen de ziekte bevat en dus ingezet kan worden als medicijn.

Waarom overlijden meer mannen dan vrouwen aan het coronavirus?

Waarom overlijden meer mannen dan vrouwen aan het coronavirus? 24/04/2020 - Hoe kan het dat er meer mannen dan vrouwen doodgaan aan het coronavirus? Dat heeft alles te maken met hoe hun immuunsysteem werkt.

6 tips om spanningen in je relatie te vermijden tijdens de corona-quarantaine

6 tips om spanningen in je relatie te vermijden tijdens de corona-quarantaine 16/04/2020 - In China is een recordaantal scheidingen aangevraagd sinds de COVID-19-uitbarsting. Dat je relatie in quarantainetijden meer onder spanning staat, is normaal, maar met deze tips haal je weer wat druk van de ketel.

Slachtoffers huishoudelijk geweld kunnen met codewoord apothekers alarmeren

Slachtoffers huishoudelijk geweld kunnen met codewoord apothekers alarmeren 10/04/2020 - Door de quarantainemaatregelen die sinds de coronacrisis gelden, verwachten experts een stijging van het aantal gevallen van huiselijk geweld. Het Vlaams Apothekers Netwerk stelt dan ook voor om een codewoord te lanceren waarmee slachtoffers onopvallend hulp kunnen vragen.

Voorraad geneesmiddelen voor coronapatiënten bijna uitgeput

Voorraad geneesmiddelen voor coronapatiënten bijna uitgeput 3/04/2020 - Universitaire ziekenhuizen dringen aan op een Europese samenwerking om een nijpend tekort aan medicijnen voor de behandeling van COVID-19-patiënten op intensieve zorg aan te vullen. “In sommige ziekenhuizen zal de voorraad over enkele dagen uitgeput zijn”, klinkt het in een persbericht.

Hoe lang ben je immuun na een corona-infectie?

Hoe lang ben je immuun na een corona-infectie? 23/06/2020 - Uit recente Chinese onderzoeken blijkt dat de antilichamen die we ontwikkelen tijdens een corona-infectie maar beperkte tijd voor immuniteit zorgen. Dat is mogelijk geen goed nieuws voor de zoektocht naar een vaccin.

Coronadagboek van spoedarts UZ GENT: ‘Er is iets aan het veranderen’

Coronadagboek van spoedarts UZ GENT: ‘Er is iets aan het veranderen’ 20/03/2020 - Tania Desmet (33) staat in het UZ Gent elke dag in de frontlinie van de strijd tegen het nieuwe coronavirus. ‘Patiënten worden echt zieker.’

Kunnen we het coronavirus ooit overwinnen?

Kunnen we het coronavirus ooit overwinnen? 17/07/2020 - Het coronavirus hoeft geen introductie meer. Maar hoe kunnen we in godsnaam vermijden dat covid-19 ook de volgende jaren overschaduwt? Filip Lardon, fysioloog aan de UAntwerpen, over de strijd van vandaag en morgen, in een nieuw college van Universiteit van Vlaanderen.

Waar gaat covid-19 naartoe in de zomer?

Waar gaat covid-19 naartoe in de zomer? 12/06/2020 - Af en toe hoor je dat het COVID-19 vanzelf zal verdwijnen als het warmer wordt. Maar in het najaar weer terugkeert. Maar... waar zit dat virus dan tijdens de zomer? Marc Van Ranst geeft uitleg.

Meeste mensen kunnen niet omgaan met mondkapjes

Meeste mensen kunnen niet omgaan met mondkapjes 2/06/2020 - Onderzoek bewijst dat de meeste mensen niet kunnen omgaan met mondkapjes. Dat is zorgwekkend, want onjuist gedragen mondkapjes bieden mogelijk nauwelijks of zelfs helemaal geen bescherming.

Waarom kunnen we niet 1 vaccin ontwikkelen tegen alle (corona)virussen?

Waarom kunnen we niet 1 vaccin ontwikkelen tegen alle (corona)virussen? 8/05/2020 - Wetenschappers van over de hele wereld zijn op zoek naar een vaccin tegen het coronavirus. Maar tegelijk horen we dat het virus snel zal muteren, en dan werkt het vaccin toch niet meer tegen die nieuwe virussen. Hoe zit dat precies?

Nieuw burgerplatform om hulp voor zorgverleners te centraliseren

Nieuw burgerplatform om hulp voor zorgverleners te centraliseren 24/03/2020 - Via wijhelpenmee.be - een nieuw burgerplatform - wordt alle burgerhulp gecentraliseerd om DIY beschermingsmaterialen te maken, medische materialen te doneren en bij zorgverleners te krijgen die hun noden ook via wijhelpenmee.be bekend kunnen maken.

Infosessie: ‘Waarom griepvaccins een zegen zijn’

Infosessie: ‘Waarom griepvaccins een zegen zijn’ 6/08/2020 - Helpt dat vaccin wel echt? Is het niet alleen maar een zegen voor de farmaceutische firma's die ze verkopen? Hoelang beschermen ze eigenlijk? Griepcommissaris Marc Van Ranst legt uit, toont aan én zet zich schrap voor al jouw kritische vragen over griep en de bestrijding ervan.

Op reis? Deze kaart toont het corona-besmettingsgevaar per regio en land

Op reis? Deze kaart toont het corona-besmettingsgevaar per regio en land 9/07/2020 - Heb jij een reis gepland in de komende weken? Dan kan het nuttig zijn om de coronacijfers van jouw bestemming in de gaten te houden. Het onderzoekscentrum van de Europese Commissie heeft een digitale, interactieve landkaart online geplaatst, waar je het besmettingsgevaar op de voet kan volgen.

Stel vaccinaties niet uit omwille van het coronavirus

Stel vaccinaties niet uit omwille van het coronavirus 21/04/2020 - Ook tijdens de COVID-19 epidemie is het belangrijk de aanbevolen vaccinaties op de aanbevolen vaccinatiemomenten te laten toedienen. Uitstel van vaccinatie leidt tot uitstel van de immuniteit.

Hoe zorg je voor het mentaal welbevinden van schoolkinderen?

Hoe zorg je voor het mentaal welbevinden van schoolkinderen? 8/06/2020 - Dokter Veerle Soyez, stafmedewerker Geestelijke Gezondheidsbevordering bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, geeft leerkrachten (en ouders) 6 tips om het mentaal welbevinden bij leerlingen te versterken, wanneer die onder druk komt te staan.

#hoopdoetleven-challenge zet coronahelden in de kijker

#hoopdoetleven-challenge zet coronahelden in de kijker 7/07/2020 - De Coronadenktank, het burgerinitiatief dat tijdens de voorbije maanden onder andere maakjemondmasker.be, wijrouwenmee.be en #kopjetroost lanceerde, heeft een platform opgestart waarop iedereen z’n coronaheld(en) in de bloemetjes kan zetten.

Lopen astmapatiënten meer risico op covid-19?

Lopen astmapatiënten meer risico op covid-19? 8/06/2020 - Mensen met een chronische longaandoening zoals astma behoren tot de risicogroep, maar er is toch een belangrijke nuance. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken aan de universiteit van Gent.

Nationaal Geluksonderzoek: Belgen minder gelukkig door coronacrisis

Nationaal Geluksonderzoek: Belgen minder gelukkig door coronacrisis 4/06/2020 - Uit de resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek, een initiatief van UGent en levensverzekeraar NN, blijkt dat het geluk van de Belgen een deuk opliep door de coronacrisis. Sinds 2018 was het geluksniveau van de Belg nochtans aan een opmars bezig.

UZ Leuven onderzoekt wisselwerking kanker en COVID-19

UZ Leuven onderzoekt wisselwerking kanker en COVID-19 1/06/2020 - UZ Leuven start met een nieuwe klinische studie om te achterhalen hoe het immuunsysteem reageert wanneer een kankerpatiënt COVID-19 krijgt. De onderzoekers hopen te weten te komen of behandelingen en immunotherapie doeltreffend blijven en of het ziekteverloop wijzigt.

Waarom je voor het doorspoelen best het toiletdeksel sluit

Waarom je voor het doorspoelen best het toiletdeksel sluit 3/07/2020 - Bij het doorspoelen zouden er partikels van het covid-19-virus in de lucht kunnen komen, met besmettingsgevaar als gevolg. Hoewel het risico op besmetting op deze manier eerder klein lijkt, toont onderzoek dat het toch geen slecht idee is om eerst het toiletdeksel te sluiten.

Mogen we nog seks hebben in de lockdown?

Mogen we nog seks hebben in de lockdown? 21/05/2020 - Liefde en seks zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe pakken we dat aan in de lockdown? Mogen we nog seks hebben terwijl we minstens anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden? We vroegen het aan relatietherapeute en seksuologe Vanessa Muyldermans.

Slaap is cruciaal voor ons immuunsysteem

Slaap is cruciaal voor ons immuunsysteem 26/06/2020 - Een onderzoek toont aan we massaal wakker lagen van het coronavirus. Een aanhoudend slaapgebrek heeft echter wel een impact op ons immuunsysteem, en een sterk afweersysteem is net heel belangrijk als een virus rondgaat.

Hoe raak je af van angstdromen?

Hoe raak je af van angstdromen? 19/06/2020 - Nare dromen reflecteren de stressvolle gedachten die we hebben gedurende de dag. Met een goede slaaphygiëne en enkele doelgerichte technieken kan je ervoor zorgen dat zulke kwade dromen je niet wakker houden.pub