- dossierGriep en corona: wie laat zich beter vaccineren?
- mijn verhaalGetuigenis hemochromatose (ijzerstapelingsziekte): “Zonder diagnose haal je de 40 niet”
- dossierZelftest na Covid: hoe kan je zien of je nog besmettelijk bent?
- dossierHoe en wanneer testen op ADHD?
- boeken/interviewsDe medische genderdatakloof: 7 getuigenissen van bekende vrouwen
Zelftesten Corona: antwoorden op de meest gestelde vragen
nieuws Met corona zelftesten kan je gemakkelijk een eventuele coronabesmetting bij jezelf opsporen. In dit artikel worden de belangrijkste vragen over deze zelftesten beantwoord. Hoe werkt de test? Hoeveel kost het? En wanneer kies je voor het gebruik van een zelftest?
Hoe werkt een corona zelftest?
De corona zelftest is een zogenaamde antigeensneltest. Met behulp van antistoffen tegen het virus bepaalt de test of er virusdeeltjes in je lichaam aanwezig zijn. Als je het virus bij je draagt zullen de antistoffen namelijk reageren met het virus. Deze reactie zorgt voor een positieve testuitslag. Zoals de naam al zegt kun je deze test volledig zelfstandig afnemen.
Hoe neem je een zelftest af?
Je neemt met een (kort) wattenstaafje wat slijm uit je neus. Vervolgens plaats je het wattenstaafje in een flesje met een speciale vloeistof. Hierna druppel je de vloeistof op een teststrookje. Een kwartier later is de uitslag bekend. Bij een positieve test zal het strookje verkleuren of een lijn vertonen. Lees voor gebruik zeker de bijsluiter van de test. Een nauwkeurige uitvoering draagt namelijk bij aan de betrouwbaarheid van het testresultaat.
Voor welke situaties gebruik je een zelftest?
De zelftest is iets minder betrouwbaar dan de coronatesten die door professionals worden afgenomen. Daarom zijn deze testen geen vervanging van de klassieke coronatesten. Je gebruikt de zelftest om extra veiligheid in te bouwen, bijvoorbeeld als je een kwetsbaar persoon wilt bezoeken. Omdat je ook zonder klachten besmet kunt zijn met het coronavirus, wil je in dit soort situaties extra zeker zijn dat je het virus niet bij je draagt. Als er een verhoogd risico is dat je corona hebt (bijvoorbeeld na terugkeer uit een risicogebied) of je vertoont de kenmerkende klachten, dan is een test die door een professional wordt afgenomen het aangewezen instrument.
Wat doe je met het resultaat van de test?
Waar koop je een zelftest en wat zijn de kosten?
In België zijn zelftesten verkrijgbaar bij de apotheek. De test zal om en nabij de 8 euro kosten. Voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming liggen de kosten lager. Zij kunnen wekelijks voor ieder gezinslid twee testen aanschaffen voor 1 euro per stuk.