Zorgt suiker voor haarverlies bij mannen?

123-man-borstel-haar-kaal-alopecia-10-18.jpg

nieuws

Uit recente studies blijkt dat meer en meer mannen te maken krijgen met haarverlies. Ongezonde voeding is een van de oorzaken, dat bleek eerder al, maar onderzoekers hebben nu ontdekt dat ook de consumptie van met suiker gezoete dranken een rol kunnen spelen.

Oorzaken van haarverlies bij mannen

De onderzoekers van de Tsinghua Universiteit in Peking rekruteerden 1028 studenten en docenten met een gemiddelde leeftijd van 27,8 jaar. Aan de hand van vragenlijsten konden ze vaststellen welke zaken mannen met haarverlies gemeenschappelijk hebben. 

Zo bleek dat mannen met haarverlies over het algemeen:

  • (Ex-)roker zijn
  • Lager opleidingsniveau hebben
  • Minder lichaamsbeweging hebben
  • Minder slaap
  • Ernstige angst kennen of een trauma hebben meegemaakt
  • Veel mannelijke familieleden met haarverlies hebben
  • Geverfd of gebleekt haar hebben 
  • Meer gefrituurd voedsel, suiker en honing, snoep en ijs eten
  • Minder groenten consumeerden dan mensen zonder haarverlies

Opvallend was dat ze ook gemiddeld 4,3 liter gesuikerde dranken per week consumeerden, tegenover slechts 2,5 liter bij mannen die geen opvallende haaruitval hebben. En dat ongeacht sociodemografische factoren, voedselinname en psychologische status. Onder gesuikerde dranken vallen niet alleen frisdranken, maar ook gezoete fruitsappen, energie- en sportdranken, gezoete melk, gezoete thee en koffie.

Lees ook: Wat kan je doen tegen haaruitval?

Gesuikerde dranken en haaruitval

Dr. Ai Zhao, een van de auteurs van de studie, legt uit dat een hogere suikerconsumptie de bloedsuikerconcentratie verhoogt, waardoor polyolroutes, die glucose omzetten in andere suikers, in gang worden gezet. Dat zorgt ervoor dat de hoeveelheid glucose in de buitenste delen van de haarzakjes vermindert, wat voor haarverlies zorgt. Dr. Ai Zhao voegt er ook nog aan toe dat suikerinname vaak gepaard gaat met overmatige vetinname, wat ook al haarverlies veroorzaakt. 

Andere wetenschappers zijn sceptisch en zeggen dat er geen oorzakelijk verband is tussen suiker en haarverlies. Al bevestigen ze wel de correlatie tussen beide. 

Eerdere studies hebben al aangetoond dat er een verband is tussen een hoge suikerinname en geestelijke gezondheidsproblemen. Zo zou wie drie blikjes cola per dag drinkt 25 procent meer risico lopen op een depressie dan wie geen gesuikerde dranken consumeert.  

Lees ook: Waarom worden mannen kaal op de kruin?

Bronnen:
https://www.mdpi.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://onlinelibrary.wiley.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram