Waarom krijg je last van haarverlies na een zwangerschap?
In dit artikel
Waarom krijg je last van haarverlies na een zwangerschap?
dossier
Heb je het gevoel dat je immens veel haarverlies hebt na je zwangerschap? Dat kan, en daar zijn verschillende verklaringen voor. Weet in elk geval dat het gaat om een tijdelijk fenomeen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken.
Wat is normale haaruitval?
Doorgaans verliezen we zo'n tachtig tot honderd haren per dag. Dat valt nauwelijks op, zeker bij kort haar, omdat onze haarbos in totaal zo'n 500.000 tot 1 miljoen haren telt. Dat haarverlies heeft te maken met de natuurlijke groeicyclus van het haar. Ongeveer 85-95 % van alle haren bevindt zich in een groeifase (anagene fase) die ongeveer drie tot zes jaar duurt. De overige haren bevinden zich in de rustfase of telogene fase, die gemiddeld 3 maanden duurt. Die haren worden uiteindelijk weggedrukt door nieuwe haren en vallen uit.
Lees ook: Wat is de oorzaak van haarverlies bij vrouwen en wat doe je eraan?
Waarom heb je ‘dik’ of veel haar tijdens een zwangerschap?
Misschien is het je niet opgevallen, maar tijdens je zwangerschap had je waarschijnlijk méér haar dan voordien, en dus ook een vollere en vaak ook glanzender haardos. De natuurlijke groeicyclus wordt namelijk beïnvloed door de productie van zwangerschapshormonen. Vanaf ongeveer de vijfde zwangerschapsmaand bevinden zich meer haren dan normaal in de groeifase (anagene fase) en minder in de rustfase (telogene fase). Daardoor verlies je tijdens die maanden slechts 80 à 100 haren per dag.
Waarom heb je zoveel last van haarverlies na een zwangerschap?
Na de bevalling zakt de oestrogeenspiegel opnieuw en komt een grotere proportie haren in de rustfase (telogene fase) terecht. Het duurt ongeveer 3 maanden voor die haren uitvallen. Dat is de reden waarom je rond drie maand na de bevalling plots geconfronteerd wordt met méér haaruitval dan normaal. Die vorm van haarverlies heet telogeen effluvium. Daarnaast kan de stress die gepaard ging met de geboorte én ook een eventueel ijzertekort, wat vaak optreedt tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding, nog bijdragen tot die versnelde haaruitval.
Lees ook: 5 tips om meer volume te brengen in je haardos
Wat kan je doen tegen het haarverlies na een zwangerschap?
In feite verlies je versneld het haar dat tijdens de zwangerschap niet is uitgevallen. Soms is de haaruitval zo ernstig dat er hele plukken haar meekomen als je het haar borstelt, waardoor kale plekken kunnen ontstaan. Dat kan vervelend zijn, maar eigenlijk hoef je niets te doen. Na enkele weken herstelt de normale haarcyclus zich. Rond de eerste verjaardag van je kind is alles sowieso weer normaal en zal je opnieuw rond 80 à 100 haren per dag verliezen.
Is dat niet het geval, en maak je je zorgen om het blijvende haarverlies, dan kan je best een arts raadplegen. Mogelijk is er een andere oorzaak.
Lees ook: Wat kunt u doen tegen haaruitval na de zwangerschap?
Bronnen:
https://www.aad.org
http://americanpregnancy.org
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://emedicine.medscape.com
https://www.knack.be
Laatst bijgewerkt: januari 2022
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.