Groeit haar sneller of dikker als u het afscheert?

nieuws Mannen met weinig baardhaar denken wel eens dat ze hun baardgroei kunnen stimuleren door zich vaak te scheren. Omgekeerd geloven veel vrouwen dat ze beter hun beenhaar niet verwijderen omdat het dan sneller zou groeien of dikker zou worden.
Dat is een fabeltje.

Elk haar groeit uit een haarcel. Als u het haar afscheert, verandert er niets aan de haarcel. Het haar zal tegen de normale snelheid blijven groeien (en uitvallen). Scheren of knippen heeft dus absoluut geen invloed op de snelheid waarmee het haar groeit, noch op de kwaliteit van het haar.
Dat pas geknipt of geschoren haar er dikker uitziet of wat borsteliger aanvoelt, is normaal omdat de stoppels kort en vers zijn. Van nature worden haartjes naar de punten toe dunner. Ze slijten bovenaan ook een beetje af. Door te scheren of te knippen krijgt men weer een wat dikker, stomper uiteinde, dat wat stugger kan aanvoelen, maar dit duurt maar even.
Dat pas geknipt of geschoren haar iets donker lijkt, heeft dan weer te maken met het feit dat de nieuwe puntjes nog niet in contact zijn gekomen met zonlicht.

Haar dat teruggroeit na chemotherapie kan er (in het begin) wel anders uitzien. Maar hier spelen heel andere mechanismen dan bij het knippen of scheren van het haar.
Het kan lichter of donkerder zijn, dikker of fijner, soms krijgt men krullen die men voordien niet had...
Deze veranderingen zijn meestal tijdelijk: na een paar maanden tot een jaar krijgt men meestal zijn ‘normale’ haar terug. Soms zijn de veranderingen echter blijvend.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram