Kan je baardgroei versnellen?

Laatst bijgewerkt: november 2018

nieuws Baardgroei wordt vooral bepaald door genen en geslachtshormonen. De lengte, kleur en hoeveelheid haar verschillen daarom van man tot man. Bij de meeste mannen begint de baardgroei rond de leeftijd van 15 jaar, aan het einde van de puberteit. Maar bij sommigen zijn de eerste tekenen van baardgroei pas te merken rond de leeftijd van 20 of nog ouder.
Mannen van het donkere huid- en haartype krijgen meestal jonger een baard en hebben meestal ook een zwaardere baardgroei, terwijl Noord-Europeanen meestal pas later een baard krijgen. Amerikaanse Indianen en Aziatische mannen hebben vaak nauwelijks of geen gezichtsbeharing.
Het krijgen van een volgroeide baard is doorgaans een langszaam proces dat tot vijf jaar kan duren. Maak u dus geen zorgen als u op uw twintigste nog geen echte baard hebt. Dat heeft niets te maken met uw mannelijkheid. Het mannelijk hormoon testosteron speelt weliswaar een rol bij de haargroei. Behalve bij de ontwikkeling van mannelijke lichaamskenmerken tijdens de puberteit, speelt testosteron ook een centrale rol bij het in stand houden van een gezonde seksuele functie, energie, stemming en lichaamssamenstelling bij volwassen mannen. Een laag testosterongehalte treedt op wanneer het lichaam niet voldoende hoeveelheden testosteron kan produceren. Dit kan het gevolg zijn van een genetische of medische aandoening. Maar zowel mannen met sterke haar- en baardgroei als mannen met weinig haar- en baardgroei hebben meestal een normale testosteronspiegel in het bloed.
Het heeft dus weinig zin om testosteronzalfjes of –gels te gebruiken om uw baardgroei te stimuleren. Begin daarmee zeker niet op eigen houtje. Hetzelfde geldt voor producten zoals minoxidil die wel eens voorgeschreven worden bij haaruitval.
In geval van vermoeden van abnormale haarontwikkeling (ofwel overproductie ofwel onderproductie) raadpleegt u het best een arts om de eventuele aandoening van het haar te laten bepalen en de oorzaken te zoeken.
Ten slotte: vaak scheren heeft geen enkel effect op de snelheid waarmee uw baard groeit of op de dikte van de baard. Omgekeerd zal weinig scheren uw baardgroei niet afremmen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram