Baard laten staan: Zo ziet je baard er mooi getrimd en verzorgd uit

dossier

Is het om hip te zijn, om er mannelijker of stoerder uit te zien, puur uit luiheid tijdens de vakantie, of misschien gewoon voor een weddenschap … elke man laat vroeg of laat wel eens zijn baard staan.

Tegenwoordig is het zelfs mainstream om te opteren voor stoppels of een behaarde kin. Maar om zo’n extra haardos(je), al dan niet vergezeld van een snor, esthetisch te houden en mooi te laten groeien, komt er toch wat kennis en verzorging aan te pas. Hoe zorg je ervoor dat je baard er netjes en verzorgd uitziet? Enkele tips.

Lees ook: Groeien baard- en snorharen sneller na het scheren?

123-HD-baard-man-1.jpg

Welke baard past bij welke gezichtsvorm?

De baard is tegenwoordig populairder dan ooit: hipsters en celebs maken een statement met de baardvorm die ze kiezen, maar ook jan met de pet is gevallen voor deze trend en zet zijn persoonlijkheid kracht bij door een baard te laten staan. Want een baard kan klasse en elegantie uitstralen maar evenzeer avontuurlijkheid of rebelsheid.

Overweeg je ook om je kin en je kaaklijnen te laten begroeien of om je bakkebaarden extra in de verf te zetten, zoek dan vooral een baardvorm die past bij jouw karakter en stijl. Wat mooi is voor David Beckham of Leonardo di Caprio, is misschien niet geschikt voor jouw type. Sta jij goed met een ringbaardje of is een lange houthakkersbaard het ideale complement van jouw looks? Ben je een gentleman die vaak strak in het pak zit of eerder een ruig type?

Een baard moet niet alleen matchen met je persoonlijkheid, hij moet ook worden aangepast aan de vorm van je gezicht. Een flatterende baard zorgt ervoor dat je gezicht er zo ovaal mogelijk uitziet, dat is de ideale versie waarbij niets moet worden verdoezeld of geaccentueerd.
- Heb je een rond of een vierkant gezicht, dan opteer je best voor een baard die je gezicht wat langer en slanker maakt: lang op de kin maar kort op de zijkanten.
- Heb je een langwerpig of rechthoekig gezicht, dan geldt het omgekeerde: hou je baard kort aan de kin en langer op de wangen zodat je gezicht er voller uitziet.
- Ben je begenadigd met een driehoekig gezicht, dan kan je het accent op je scherpe kin best wat afronden met een combinatie van baard en snor (een beardstache) of met langere bakkebaarden, die doen het ook goed bij een dergelijke gezichtsvorm.

Onder de zoekterm ‘Welke baard past bij mij’ vind je op het internet allerlei sites die ‘face pairing’ advies geven.


Lees ook: Waarom worden mannen kaal op de kruin?

Een baard laten groeien

Wat reflectie of voorbereidingswerk is zeker op zijn plaats als je een baard(je) overweegt. Hou er rekening mee dat het gemiddeld 4 tot 6 weken duurt voor een baard tot volle wasdom is gekomen. Tijdens die termijn mag je je niet scheren, tenzij je geen gelijkmatige baardgroei hebt en er slechts hier en daar een plukje opduikt. Dan kan je niet anders dan je blijven scheren, want dat is geen fraai zicht.
Maar niet scheren betekent niet dat je ondertussen je kin en kaaklijnen mag laten voor wat ze zijn. Het vraagt sowieso wat werk om de boel daar netjes te houden en het opkomend geweld hier en daar wat aan banden te leggen.

Zorg er ook voor dat je gezichtshuid helemaal gezond is voor je met baardgroei start. Eventuele problemen zoals te droge huid of acne worden best eerst grondig aangepakt. Vraag eventueel advies aan je huisarts of dermatoloog indien je daar last van hebt.

Indien je niet telkens bij een barbier wilt langsgaan, heb je tevens een minimale uitrusting nodig om je baard (en snor) te trimmen. Om een korte baard mooi in vorm te houden, gebruik je best een baardtrimmer en een baardkam of - borstel. Een tondeuse is vooral geschikt voor wie een erg volle baard heeft.

f-123-HD-baard-trimmer-2-05-18.jpg

Een baard trimmen en verzorgen

t-123-HD-baard-man-2-05-18.jpg
Tenzij je bewust opteert voor flower power wildgroei zijn er een paar do’s-and-don’ts waaraan een correcte baardverzorging moet beantwoorden.

1. Laat de baard niet in je hals en nek groeien

Op de kin en langs de wangen moet de baard mooi vol zijn, maar de hals moet duidelijk zichtbaar blijven. Om te checken waar de halslijn ligt, leg je twee vingers boven je adamsappel. Trek dan een denkbeeldige lijn die loopt van de achterkant van elk oor naar die bovengrens. Alles wat daaronder ligt, scheer je volledig weg. Het resultaat is een nette halslijn en een duidelijke grens.
Je kunt het ook op deze manier doen: leg je wijsvinger zo dicht mogelijk onder je kin en scheer alles wat eronder zit weg.
De eerste keer vraagt het wat moeite, maar daarna gaat het gemakkelijk. Het komt erop aan om gedisciplineerd alle stoppeltjes in die zone meteen weg te halen zodra ze oppiepen en met een elektrisch scheerapparaat gaat dat vlotjes.

2. Tijdig trimmen is noodzakelijk

Zodra de baardgroei voldoende ontwikkeld is, moet er worden getrimd. Beweeg de baardkam of -borstel tegen de groeirichting van de haartjes in over je baard. Daardoor gaan de haartjes rechtstaan en kan je je baard trimmen in de gewenste vorm. Bij de eerste trimbeurt scheer je best niet te veel af.

Wil je een korte baard of heb je stugge baardharen, dan moet je die om de twee à drie dagen trimmen. Heeft jouw baardgroei een traag tempo of wil je een lange baard, dan is om de twee weken wellicht voldoende.

Heb je ook een snor, dan moet die gemiddeld wekelijks getrimd worden. Kam je snorharen over je lippen naar beneden en snij ze op de gewenste lengte met een snorschaartje. Zo’n schaartje is ook handig om ongewenste baardhaartjes te lijf te gaan. Sommige haartjes groeien namelijk sneller dan andere en moeten op tijd en stond wat worden bijgeknipt. Andere duiken op de verkeerde plaats op - zoals bijvoorbeeld op de bovenkaak - en moeten worden weggewerkt. Een te fel gemarkeerde kaaklijn is evenmin een aanrader, want dan lijkt het alsof de baard fake is en op de kin is geplakt.

3.Verzorg je kinhuid en baardharen met voedende olie

Het geheim voor een zachte baard is dagelijks een voedende verzorgingsolie of moisturizer aanbrengen na het wassen. Daarvoor gebruik je best een baardkam, zo kan je het product mooi over de haartjes verdelen. De olie zorgt ervoor dat de haartjes niet uitdrogen of prikken. Daarmee zal je ook je partner gelukkig maken.

De huid onder je baard moet eveneens voldoende gehydrateerd worden, anders wordt hij jeukerig. Het wassen zelf gebeurt best met een speciale vocht inbrengende shampoo voor baarden of met een zachte zeep die je gebruikt om je gezicht te wassen.

Baard sneller laten groeien?

t-123-HD-man-baard-kammen-05-18.jpg
Of je kin en kaken quasi overal of slechts hier en daar met haar begroeid zijn, of je een dunne baard hebt of een volle weelderige dos, of je baardgroei snel gaat of een engelengeduld vraagt … je kunt er weinig aan veranderen want het is genetisch bepaald. Toch kun je een aantal dingen doen om je baardgroei te stimuleren en je baardharen gezond te houden.

Het is een mythe dat je baard sneller groeit door hem frequent te scheren. Wat wel helpt is een gezonde levensstijl waarbij je de juiste voedingsstoffen opneemt, voldoende beweegt en geniet van een verkwikkende nachtrust. Haartjes groeien vooral ’s nachts wanneer je slaapt en voldoende nachtrust zorgt er ook voor dat alle voedingsstoffen doorheen je lichaam kunnen circuleren en dus ook in de haarfollikels terechtkomen.

Een gezonde levensstijl boost ook je testosterongehalte, een hormoon dat verband houdt met de haargroei. Verwacht echter niet dat je een sinterklaasbaard krijgt wanneer je eerder aanleg hebt voor een geitensikje. Extra testosteronproductie zal de baard die jij kan ontwikkelen voller en regelmatiger maken maar het zal je baardaanleg niet drastisch wijzigen.


Baard biedt gezondheidsvoordelen

Zo’n harig randje aan de kin biedt ook een aantal voordelen op het vlak van de gezondheid. Uit een onderzoek aan de Universiteit van Queensland blijkt dat een baard een belangrijke rol speelt in de bescherming tegen huidkanker en beschadiging door zonnestralen. Deze studie bracht aan het licht dat de gezichtsdelen die door snor of baard worden bedekt gemiddeld een derde minder worden blootgesteld aan schadelijke uv-stralen in vergelijking met onbegroeide gezichtszones. De dikte en de lengte van de baardharen spelen hierbij uiteraard eveneens een rol. Er gaan ook stemmen op dat een dikke snor een barrière is voor pollen die astma veroorzaken. Volgens Carol Walker, haarexpert van de Birmingham Trichology Centre, zorgt een snor die tot aan de neus groeit ervoor dat allergenen worden tegengehouden waardoor ze niet in de neus terechtkomen en worden ingeademd. De meningen daarover zijn verdeeld. Maar er zijn ook negatieve kanten aan dit verhaal. Baarden en snorren kunnen ook infecties verspreiden. Daarom is het zeer belangrijk dat ze regelmatig worden gewassen, getrimd en gekamd zodat er geen etensrestjes in achterblijven.

Bronnen:
www.esquire.com
www.bloomberg.com
www.trendheads.nl
www.dailymail.co.uk
www.artofmanliness.com

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram