Groeien baard- en snorharen sneller na het scheren?

nieuws Mannen die weinig baard hebben, denken vaak ten onrechte dat ze hun baardgroei kunnen stimuleren door zich vaak te scheren. Een gelijkaardige redenering wordt soms ook bij vrouwen gehoord: zij zijn ervan overtuigd dat het haar op hun benen sneller teruggroeit en dikker wordt als ze hun benen vaak epileren. Maar dat is niet zo!

Elk haar(tje) groeit uit een haarzakje of –follikel en of je je nu al dan niet vaak scheert, heeft geen invloed op die follikel en op de manier waarop die de haargroei regelt. Vaak scheren, heeft dus absoluut geen effect op de snelheid waarmee het haar teruggroeit en hoe het eruitziet.

Het is heel normaal dat een geschoren baardhaar, wanneer het teruggroeit, de indruk geeft dat het dikker en stugger is. Dat heeft te maken met het feit dat ‘à la brosse’ haar kort is en dicht geschoren. Kleine haartjes hebben van nature de neiging om fijner te worden aan de punten. Bij het scheren worden die nieuwe punten dus dikker en stugger maar dat is van korte duur.

Een andere vraag: waarom lijken de stoppels van een pasgeschoren baard vaak plots donkerder ? Dat heeft gewoon te maken met het feit dat die nieuwe haartjes nog niet in contact kwamen met het licht.

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram