Veel huidkankers blijven onopgemerkt tijdens coronacrisis

123-vergrootgl-oz-huidkanker-melan-11-18.png

nieuws Stichting Kankerregister meldde enkele maanden geleden al dat het aantal kankerdiagnoses sterk daalde, omdat mensen doktersbezoeken uitstellen door de coronapandemie. Terwijl er in een ‘normale’ maand gemiddeld 5.725 nieuwe vaststellingen zijn, daalde het aantal kankerdiagnoses in april 2020 met 44%. Bij huidkanker en melanomen was de daling het scherpst, tot meer dan 60%.

Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologen, trekt aan de alarmbel. Belgische voorzitter Thomas Maselis: “Als we weten dat er jaarlijks 42.000 diagnoses zijn van huidkanker, kan je becijferen dat het om een belangrijk aantal gemiste tumordiagnoses gaat. Begrijp me niet verkeerd: de coronamaatregelen waren en zijn strikt noodzakelijk, maar ze mogen niet leiden tot gezondheidsproblemen in de nasleep. Daarom kunnen we het niet genoeg benadrukken: check je huid. Als je klachten hebt, symptomen ziet of ongerust bent, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts. Zo vermijd je negatieve gevolgen door een late diagnose en behandeling.”
Hoe ziet een melanoom eruit?
Elke verschijning of verandering van een pigmentvlek moet een alarmbel doen rinkelen. Let daarbij op de ABCDE-regel:
Asymmetrie: een asymmetrische vorm, onregelmatig wat betreft grootte en/of dikte;
Boorden: de contouren van de vlek zijn/worden onregelmatig, op een of verschillende plaatsen;
Color - kleur: eerst vaak erg donker, daarna verschillende kleuren door elkaar (licht- of donkerbruin, rood, blauwig, zwart, …);
Diameter: een diameter groter dan 5-6 mm;
Evolutie: het letsel verandert van uitzicht, grootte, kleur, dikte. 
Hoe kan je een zelfcheck doen? 
1- Kijk naar je gezicht, speciaal je neus, lippen, mond en op en achter je oren (maak gebruik van spiegels om het goed te kunnen zien)
2- Controleer je hoofdhuid, en scheidt met de kam of föhn je haar in laagjes. Als je niet veel haar hebt, moet je je hele hoofdhuid zeer grondig te controleren.
3- Controleer de voor- en achterkant van je armen, te beginnen bij de oksels en dan naar beneden via de ellebogen naar uw handen. Kijk ook tussen je vingers en bekijk de nagels.
4- Kijk je nek, borst en bovenlichaam na. Ook tussen de borsten.
5- Draai je rug naar een passpiegel, en gebruik een handspiegel om je rug te controleren, te beginnen bij de nek en schouders en verder naar je onderrug.
6- Controleer je billen/zitvlak en de achterkant van je benen, tot aan de hiel. Sluit af door het controleren van de voetzolen en kijk goed tussen je tenen.
7- Draai je om, en bekijk voor de spiegel zorgvuldig je geslachtsdelen. Controleer de voorkant van je benen en de bovenkant van je voeten.

In dit filmpje toont actrice Pascale Platel hoe het moet. 


Bronnen:
https://www.euromelanoma.org
http://kankerregister.org
https://www.kanker.be

Lees ook: Huidkanker: waarop letten?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2020
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram