Sportende kinderen moeten zich beter beschermen tegen de zon

Laatst bijgewerkt: juli 2019
123-kind-voetbal-sport-07-19.png

nieuws

Tijdens de lente- en zomermaanden trekken veel kinderen op (sport)kamp waar ze urenlang buiten spelen en sporten. Dat doen ze nog al te vaak zonder zich te beschermen tegen de zon, wat vaak leidt tot zonnebrand en mogelijk huidkanker. Sport Vlaanderen, Gezond Sporten Vlaanderen en de Vrije Universiteit Brussel lanceren daarom een nieuwe campagne tegen zonnebrand en huidkanker. Die moet onder het motto “Schaduw, T-shirt, zonnecrème. En het loopt gesmeerd” sportorganisaties en ouders aanzetten om hun jonge sporters beter te beschermen tegen schadelijke zonnestralen. 

Huidkanker is met 37.000 nieuwe gevallen in 2017 de sterkst stijgende vorm van kanker in ons land en wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon. Vooral kinderhuid is bijzonder kwetsbaar hiervoor: ze is niet alleen dunner maar ook nog eens extra gevoelig. Hierdoor verbranden kinderen sneller dan volwassenen. Bovendien hebben kinderen die ooit zonnebrand opliepen een verhoogd risico om later huidkanker of andere huidproblemen te krijgen.

Om hen hier beter tegen te beschermen en het aantal gevallen van huidkanker terug te dringen, komen Sport Vlaanderen en Gezond Sport Vlaanderen nu met een nieuwe campagne om alle organistoren van sportkampen in Vlaanderen aan te zetten meer aandacht te besteden aan de bescherming van kinderen en jongeren tegen de zon. Ze hameren onder meer op meer zonnecrème, beschermende kledij zoals t-shirts en petjes voor wanneer de kinderen in de zon sporten en op kinderen zoveel mogelijk in de schaduw te laten bewegen. Ze lanceren hiervoor onder meer een flyer en informatiepakketten met materiaal voor sportfederaties -en diensten. Daarnaast komen er ook smeerstands met gratis zonnecrème op sportmanifestaties en tijdens de maanden juni, juli en augustus loopt de fotowedstrijd #smeerem op sociale media.

Meer info
www.sport.vlaanderen/sportersbelevenmeer/voor-club-of-sportdienst/schaduw-t-shirt-zonnecreme-en-het-loopt-gesmeerd/
press.vub.ac.be/oud-vub-rector-paul-de-knop-sport-vlaanderen-en-gezond-sporten-vlaanderen-doen-sportende-kinderen-zich-beter-beschermen-tegen-huidkanker#




Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
Meest gelezen
volgopfacebook

volgopinstagram