Chemicaliën uit zonnebrandcrème kunnen in het bloed komen

nieuws

In een nieuwe studie namen wetenschappers vier van die stoffen in zonnebrandcrème - avobenzon, oxybenzone, octocryleen en ecamsule – nader onder de loep. De onderzoekers verzamelden 24 gezonde proefpersonen die vier keer per dag gedurende vier dagen zonnebrandcrème moesten smeren. In het onderzoek werden vier verschillende zonnebrandcrèmes getest. Vervolgens werd er bloed bij de deelnemers afgenomen. En in de bloedmonsters troffen de onderzoekers de werkzame stoffen die aan zonnebrandcrèmes worden toegevoegd, aan.

Maar over dat effect kunnen de onderzoekers niet veel zeggen. Zo stellen ze dat de gevolgen van de gevonden concentraties in het bloed op dit moment nog onbekend zijn. Op dit moment is er nog geen bewijs dat de werkzame stoffen in zonnebrandcrème nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. De bevindingen betekenen dus helemaal niet dat we moeten stoppen met het smeren van zonnebrandcrème. Zo benadrukken de onderzoekers dat zonnebrandcrème juist belangrijk is om de huid te beschermen.

Bron
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2733085
www.scientias.nl/chemicalien-in-zonnebrandcreme-kunnen-door-de-huid-heen-in-het-bloed-terechtkomen/


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram