App meet UV-straling op jouw locatie en geeft tips voor zonnebescherming

screenshot_app_sunsmartglobaluv_2023.PNG

nieuws

Dat je op een stralende zomerdag best zonnecrème smeert, weet iedereen intussen, maar wat als de zomer ten einde loopt? En moet je eigenlijk nog smeren als de zon bijna ondergaat? Om beter op die vragen te kunnen antwoorden, heeft de WHO de SunSmart Global UV app ontwikkeld. Die informeert je in realtime over de intensiteit van de UV-straling in jouw omgeving en over de beschermende maatregelen die je best neemt. 

Lees ook: SPF zonnecrème: mag je langer in de zon blijven met een hoge factor?

UV-straling van de zon is wereldwijd verantwoordelijk voor meer dan 1,5 miljoen gevallen van huidkanker per jaar. "Het is van vitaal belang dat mensen weten wanneer en hoe ze zichzelf moeten beschermen", legt dr. Maria Neira, directeur van het WHO-departement voor milieu, klimaatverandering en gezondheid, uit. "We moedigen iedereen aan om deze applicatie elke dag te gebruiken, om zichzelf en de kinderen te beschermen".

Lees ook: Huidkanker: wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

Hoe werkt de SunSmart UV Global app?

SunSmart UV Global toont de intensiteit van UV-straling in realtime op basis van je locatie. De app geeft ook een vijfdaagse voorspelling. Je hoeft alleen maar het geografische gebied waar je je bevindt in te voeren en je weet meteen de exacte UV-index. 

"De applicatie maakt gebruik van nationale gegevens van meteorologische en UV-meetstations om nauwkeurige UV-indexen te geven voor elke locatie," verduidelijkt WHO-secretaris-generaal professor Petteri Taalas.

Lees ook: Soorten huidkanker: welke vlekjes zijn mogelijk kwaadaardig?

Wanneer is zonnebescherming nodig?

indice_uv_OMS_2023.jpg
De UV-index wordt uitgedrukt in een waarde van 1 tot 11+. Het informeert je over de intensiteit van de zonnestralen en de maatregelen die je moet nemen om jezelf te beschermen. Hoe hoger de UV-index, hoe groter het risico op schade aan huid en ogen. Een UV-index van 2 aan het begin van de dag betekent bijvoorbeeld dat je zonder bescherming van buitenactiviteiten kunt genieten. Bij UV-index 3 en hoger moet je jezelf beschermen. Bij 11 en hoger is de straling extreem krachtig en verbrandt je huid heel snel. 

  • UV-index 1 en 2: Je kunt in alle veiligheid buitenactiviteiten ondernemen.
  • UV-index 3 tot 7: De WHO raadt aan om overdag in de schaduw te blijven. Draag een shirt, smeer je in met zonnebrandcrème en zet een hoed op.
  • UV-index 8 en hoger: Blijf tijdens de lunch niet buiten en zoek zoveel mogelijk de schaduw op. Shirt, zonnebrandcrème en hoed zijn essentieel.


Lees ook: Apps voor opsporing van huidkanker: hoe betrouwbaar zijn ze?

Bron:
https://www.who.int

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram