- LIVE VERKIEZINGEN VS. Nalatenschap Leonard Cohen dreigt met gerechtelijke stappen tegen Trump na “bizar” evenement, twijfels over gezondheid
- Jilke Michielsen maakt na het overwinnen van botkanker alweer (wieler)plannen met vriend Milan Donie: “Sterk dat we als koppel uit deze hel zijn gekomen”
- DIT WAS WIELERJAAR 2024. Christophe Noppe (29) moet door knieblessure op zoek naar nieuw team, maar veel hoop is er niet meer: “Ik sta voor onmogelijke opdracht”
Dit krijgt je lichaam te verduren na vijftien sigaretten
nieuws
Mensen krijgen na elke vijftien sigaretten die ze roken te maken met fouten in hun genetische code, wat op termijn tot kanker kan leiden. Dat blijkt uit een studie aan het Wellcome Trust Sanger Institute in het Britse Cambridgeshire.
Een team wetenschappers onder toezicht van hoofdonderzoeker Peter Campbell leidde een internationaal project. Daarvoor werden 23.000 genmutaties geanalyseerd die sporen bevatten van schadelijke chemicaliën in tabaksrook. Alle kankers worden immers veroorzaakt door fouten in de genetische code, dat zijn mutaties in het DNA dat wordt veroorzaakt door verschillende omgevingsfactoren.
De vorsers ontdekten dat genetische fouten, veroorzaakt door tabaksrook, varieerden van een veranderde letter in de code, tot honderdduizenden andere letters. De conclusie die hieruit voortvloeide is dat niet één maar een combinatie van verschillende mutaties de ontwikkeling van longkanker aanwakkeren.
Vijftien jaar
“Kanker treedt op wanneer cellen hun controle verliezen. Dan gaan ze groeien op het moment, de manier en de plaats waar ze dat vooral niet moeten doen”, zegt onderzoeker Andy Futreal. Hoofdonderzoeker Peter Campbell voegt eraan toe dat deze conclusie belangrijke gevolgen zal hebben voor de behandeling van de ziekte. “Omdat we de kankergenen kunnen identificeren, zullen we in staat zijn om nieuwe geneesmiddelen samen te stellen die zich specifiek richten op die gemuteerde genen.”
Het risico op longkanker daalt - volgens de wetenschap - als je vijftien jaar gestopt bent met roken. Onderzoekers vermoeden dat cellen met schadelijke mutaties na die tijd vervangen worden door ‘foutloze’ exemplaren.