Europese longspecialisten pleiten voor longkankerscreening

123-dr-oz-ct-scan-12-17.jpg

nieuws

Er moeten landelijke bevolkingsonderzoeken worden opgezet, waarbij met CT-screenings gecontroleerd wordt op longkanker. Screening op longkanker kan levens redden en moet daarom zo snel mogelijk worden ingevoerd. Dit stellen 21 longspecialisten, die een ‘EU-position statement on Lung Cancer Screening’ (EUPS) publiceerden in The Lancet Oncology. 

Longkanker is volgens de wetenschappers de meest dodelijke vorm van kanker. Minder dan 10 procent van de mensen die de diagnose longkanker krijgt, leeft vijf jaar na de diagnose nog. Binnen de EU gaat het om 270.000 mensen en wereldwijd veroorzaakt longkanker 1,7 miljoen sterfgevallen per jaar. Dat is bijna een vijfde van alle sterfgevallen door kanker.

De ziekte eerder opsporen kan veel schelen, zo blijkt uit de onderzoeken. Door mensen met een verhoogd risico (bijvoorbeeld zware (ex-)rokers ouder dan 50 jaar en mensen met longaandoeningen zoals COPD) preventief te scannen, kan de ziekte opgespoord worden voordat er uitzaaiingen ontstaan.

De aanbevelingen zijn gebaseerd op twaalf Europese onderzoeken, waaronder de Nelson-studie. De resultaten tot nu toe zijn zodanig dat de artsen nu adviseren om te starten met de voorbereidingen voor landelijke screeningsprogramma’s. In de eerste twee screeningsrondes, in jaar één en jaar twee, was het mogelijk 73 procent respectievelijk 77 procent van de gevonden longkanker operatief te verwijderen. Het uiteindelijke effect hiervan op de mortaliteit is nog niet bekend. 

Voor invoering van het screeningsprogramma moet er wel nog heel wat gebeuren. Semigeautomatiseerde beeldvorming is noodzakelijk, omdat er bij manuele interpretatie te veel foutpositieven voorkomen en in 10 tot 25 procent van de gevallen worden er nog goedaardige letsels verwijderd. 

Het programma moet de gescreende rokers ook helpen met stoppen en een nationaal bestuur moet alle data bijhouden en de kwaliteit van de technische standaarden garanderen. Ook zijn multidisciplinaire teams in de behandelcentra nodig, om het beste beleid voor alle gevonden patiënten te bewerkstelligen. 

Bron
www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(17)30861-6/abstract

www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/europese-longspecialisten-pleiten-voor-longkankerscreening.htm


Laatst bijgewerkt: december 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram