Gerelateerde artikels
Doorbraak in behandeling longkanker
nieuws
De combinatie van immunotherapie en chemotherapie vóór de operatie zou het risico op overlijden, maar ook op terugkeer van longkanker bij patiënten zonder uitzaaiingen aanzienlijk verminderen. Dat blijkt uit een internationale studie, uitgevoerd door het Curie-Montsouris Thorax Instituut in Parijs.
Lees ook: Longkanker: het belang van preventie en opsporing
Niet-kleincellige longkanker is de meest voorkomende vorm van longkanker. Als de tumor klein is en niet is uitgezaaid, wordt die meestal operatief weggehaald. Maar bij een aanzienlijk deel van deze patiënten komt de kanker binnen 5 jaar na chirurgische behandeling terug, veelal met fatale gevolgen.
Lees ook: Hoe longkanker bruikbare sporen laat in het bloed
Combinatie van immuuntherapieën met chemotherapie
De voordelen van een behandeling met geneesmiddelen die bij niet-gemetastaseerde patiënten vóór de operatie worden toegediend, zijn opmerkelijk. Dat vertelde professor Nicolas Girard, oncoloog aan het hoofd van het instituut Curie-Montsouris, op maandag 11 april in New Orleans tijdens een internationaal medisch congres voor kankerbestrijding. De behandeling bestaat uit een combinatie van drie sessies immunotherapie met chemotherapie, over een periode van twee maanden, vóór de operatie.
Uit de eerste resultaten, die in het New England Journal of Medicine zijn gepubliceerd, blijkt dat 24% van de patiënten die deze combinatie kregen, bij de operatie geen kankercellen vertoonde, vergeleken met 2% van de patiënten die alleen chemotherapie kregen. Daarnaast ligt het risico op herval 37% lager en is er 43% minder kans op overlijden. De behandeling wordt bovendien goed verdragen en de operatie verloopt ook vlotter, omdat de tumor kleiner is.
De behandeling is intussen goedgekeurd door het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA. Gezien de veelbelovende resultaten zou deze behandeling ook in ons land relatief snel kunnen worden ingevoerd.
Lees ook: Immunotherapie tegen kanker: hoe werkt het?
Bronnen:
The New England Journal of Medicine
kanker.be
curie.fr
auteur:
Amélie Micoud,
gezondheidsjournalist