Immunotherapie tegen kanker: hoe werkt het?
dossier
Lees ook: Immunotherapie bij pollen-, huisstofmijt- en dierenallergie
Hoe werkt immunotherapie?
- Genetische veranderingen vertonen, waardoor ze minder zichtbaar zijn voor het immuunsysteem.
- Eiwitten op hun oppervlak hebben die immuuncellen uitschakelen.
- De normale cellen rond de tumor veranderen, zodat ze beïnvloeden hoe het immuunsysteem reageert op de kankercellen.
Lees ook: Immuno-T, de eerste motion comic over immunotherapie
Lees ook: Immunotherapie verandert de prognose van melanoom
Welke soorten immunotherapie zijn er?
- Immuun-checkpointremmers: geneesmiddelen die immuuncheckpoints blokkeren. Deze controlepunten zijn een normaal onderdeel van het immuunsysteem en zorgen ervoor dat de immuunreacties niet te sterk zijn. Door ze te blokkeren, zorgen deze geneesmiddelen ervoor dat immuuncellen sterker op kanker reageren.
- CAR-T-celtherapie (een vorm van adoptieve T-cel-therapie): een behandeling die het natuurlijke vermogen van je T-cellen versterkt om kanker te bestrijden. Men haalt eerst immuuncellen uit je tumor. De cellen die het meest actief zijn tegen de kanker, worden vervolgens in het laboratorium geactiveerd en vermeerderd. Via een naald in een ader spuit men ze terug in je lichaam.
- Monoklonale antilichamen: eiwitten van het immuunsysteem die in het laboratorium worden geproduceerd en die zich binden aan specifieke doelwitten op kankercellen. Sommige monoklonale antilichamen markeren kankercellen, zodat ze beter door het immuunsysteem worden gezien en vernietigd.
- Therapeutische kankervaccins: in plaats van een ziekte te voorkomen, zoals bij traditionele vaccins, zijn therapeutische vaccins bedoeld om het immuunsysteem te doen aanvallen bij een ziekte die er al is. Men verwerkt een klein stukje van de tumor (een antigen) in het vaccin om een immuunreactie teweeg te brengen tegen de tumor.
- Cytokines: eiwitten die het immuunsysteem in zijn geheel versterken. Het lichaam produceert zelf cytokines, maar cytokines kan men ook synthetisch namaken en bij de patiënt inspuiten onder de huid, in een spier, of in een ader. Ze zorgen voor een versterkte afweer, ook tegen kanker. Er zijn veel verschillende types cytokines. Bij immunotherapie gaat het vooral om interferonen en interleukinen.
Lees ook: Nieuwe generatie immunotherapie voor kanker wordt sneller terugbetaald
Bij welke soorten kanker gebruikt men immunotherapie?
Lees ook: Immunotherapie bij insectenallergie
Lees ook: Hoe verloopt immunotherapie tegen luchtwegallergie?