Nieuwe generatie immunotherapie voor kanker wordt sneller terugbetaald

123m-geld-euro-medic-pil-ziek-02-17.jpg

nieuws In ons land was de tegemoetkoming voor de nieuwe types immunotherapie tot eind 2016 voorbehouden voor patiënten met een vergevorderd melanoom. Sinds 1 januari 2017 werd een versnelde procedure ingevoerd die tegemoetkoming voor immunotherapie ook mogelijk maakt voor patiënten met long- en nierkanker en met een Hodgkin-lymfoom.

Immunotherapie is in welbepaalde gevallen niet alleen efficiënter dan de klassieke chemotherapie, maar heeft nog twee andere voordelen: de behandeling verbetert de levenskwaliteit van de patiënten en heeft meestal minder ernstige bijwerkingen dan chemotherapie. De uitbreiding van de terugbetaling van immunotherapie is dus een uitstekende zaak, zowel voor patiënten als voor hun artsen.

Versnelde terugbetalingsprocedure
Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block heeft eind vorig jaar besloten dat de terugbetaling van immunotherapie volgens een andere procedure moet verlopen dan het klassieke terugbetalingstraject. Patiënten die kunnen worden behandeld met immunotherapie zullen een jaar vroeger dan gewoonlijk toegang krijgen tot het geneesmiddel, onmiddellijk na registrering bij het Europees Geneesmiddelenbureau, zonder eerst te moeten passeren via de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen.

Tot op vandaag konden ongeveer 500 patiënten genieten van een tegemoetkoming voor immunotherapie, voor de behandeling van een melanoom in gevorderd stadium. Vanaf nu zouden daar zo’n 5000 patiënten met longkanker moeten bijkomen, tussen 500 en 700 patiënten met nierkanker en enkele tientallen mensen met een Hodgkin-lymfoom.

Laatst bijgewerkt: februari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram