Immunotherapie verandert de prognose van melanoom

123-txt-immunotherapie-05-18.jpg

nieuws

Naar schatting zal 1 op 5 personen tijdens zijn leven een vorm van huidkanker ontwikkelen. Melanoom, de meest agressieve huidkanker, neemt voortdurend toe in België, met ruim 2500 gevallen per jaar, ondanks de vele preventiecampagnes die waarschuwen voor te veel blootstelling aan UV-stralen – de grootste risicofactor. 

Gelukkig wordt de diagnose meestal in een vroeg stadium gesteld en kan melanoom met chirurgie worden genezen. Ondanks alles zijn in 2013 ongeveer 400 patiënten aan huidkanker overleden. Dat sterftecijfer is grotendeels te wijten aan melanoom. 

Wanneer die kanker uitzaaiingen (metastasen) vormt en een chirurgische ingreep niet meer mogelijk is, boden de traditionele behandelingen tot voor kort weinig hoop. Vóór immunotherapie was de algemene levensverwachting 6 maanden en bedroeg de levensverwachting na 3 jaar amper 6 procent.

Melanoom is de eerste kanker geweest waarvoor immunotherapie is toegepast, een therapie die het immuunsysteem van de patiënt herstelt en ‘boost’. Ondertussen is immunotherapie bijna drie jaar toegankelijk en wordt sinds bijna 2 jaar terugbetaald door de Belgische ziekteverzekering voor patiënten met gevorderd melanoom. 

“De nieuwe resultaten van de klinische studies en behandelde patiënten overtreffen onze verwachtingen”, zegt Professor Neyns, medisch oncoloog aan het UZ Brussel. “Uit de studie blijkt dat bij meer dan 40 procent van de patiënten de tumor krimpt of volledig verdwijnt na het starten van de behandeling en niet minder dan 50 procent van de patiënten is 3 jaar na de start van hun immunotherapie nog in leven. Opmerkelijk is ook dat, bij een stopzetting van de behandeling bij patiënten waar de ziekte uitstekend heeft gereageerd, 97 procent onder hen niet hervalt in het daaropvolgende jaar.


Laatst bijgewerkt: juni 2018
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram