Voor jou gelezen op De Standaard

Immuuntherapie ook effectief bij niet-uitgezaaide longkanker

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Ook patiënten met vergevorderde maar nog niet uitgezaaide longkanker hebben baat bij immuuntherapie. Ze hebben een verhoogde genezingskans van tien procent.

Immuuntherapie, waarbij men het eigen afweersysteem van een kankerpatiënt inzet om tegen de ziekte te vechten, is al enkele jaren met succes de standaardbehandeling voor mensen met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker. Nu is aangetoond dat ook patiënten met vergevorderde maar nog niet uitgezaaide longkanker baat hebben bij immuuntherapie. De kansen op genezing stijgen met tien procent. De resultaten van deze Pacific-studie verschenen in het medische vakblad New England Journal of Medicine.

‘Ik ben best verrast door de resultaten’, zegt professor Johan Vansteenkiste (UZ Leuven), longkankerspecialist en co-auteur van de Pacific-studie. ‘De voorbije tien jaar is er via medicatie en bestraling geen enkele vooruitgang geboekt voor deze patiënten. Het is bijzonder goed nieuws dat immuuntherapie hier verandering in brengt.’

Hoop op genezing

Niet-kleincellige longkanker is met 80% van de totale longkankers de vaakst voorkomende vorm van longkanker. Daarvan heeft gemiddeld 25% van de patiënten longkanker in een vroeg stadium, wat meestal aangepakt wordt met chirurgie. Bij 40% van de patiënten is de longkanker uitgezaaid: zij krijgen onder andere immuuntherapie om langer te kunnen leven, maar kunnen meestal niet meer genezen. Bij 35% van de patiënten is longkanker lokaal gevorderd maar niet uitgezaaid: voor hen is er nu meer hoop op genezing dankzij een immuuntherapie. In UZ Leuven gaat het om ongeveer 75 patiënten per jaar die baat zullen hebben bij de nieuwe behandeling.

Voor patiënten met uitgezaaide longkanker is immuuntherapie al enkele jaren de standaardbehandeling, die ook wordt terugbetaald door het Riziv. Onderzoekers van de Pacific-studie verwachten nu ook een snelle terugbetaling voor de groep met niet-uitgezaaide longkanker. Nochtans is immuuntherapie een zeer dure behandeling. ‘Dat klopt', zegt professor Vansteenkiste. ‘Er wordt wel gewerkt aan de betaalbaarheid van de behandeling, maar daar hebben wij als onderzoeker weinig zicht op.’

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180928_03791686


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram