Pil tegen kanker werkt beter met cola

nieuws Het medicijn tegen longkanker erlotinib wordt beter in het bloed opgenomen wanneer de tablet met cola in plaats van water wordt ingenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam dat werd voorgesteld op het 2015 European Cancer Congress in Wenen.

De artsen waren op zoek naar een methode om het geneesmiddel waarmee veel patiënten met longkanker worden behandeld, beter te laten opnemen. De pil kan pas in het bloed worden opgenomen, wanneer die eerst uiteenvalt en oplost in de maag. Maar patiënten met kanker moeten tegelijkertijd ook vaak maagbeschermers gebruiken. Hierdoor verlaagt de zuurtegraad van de maag, waardoor erlotinib slechter wordt opgenomen. De vraag was: kunnen we in de maag tijdelijk een zuur milieu creëren, zodat erlotinib goed wordt opgenomen en er geen maagklachten ontstaan?

Het Ei van Columbus is een glas cola, waarmee de tablet wordt ingenomen. Gewone cola - geen light - blijkt de hoogste zuurgraad te hebben. De opname in het bloed van erlotinib blijkt, bij patiënten die ook een maagbeschermer gebruiken, gemiddeld met bijna 40% toe te nemen. Bij sommigen zelfs met meer dan 100%. Bij patiënten die geen maagzuurbeschermer gebruikten, was de opname van erlotinib ook beter met cola dan met water, maar het effect was daar minder groot.

Of andere zure drankjes, zoals appelsiensap, hetzelfde effect als cola hebben, is nog niet bekend. Ook is nog niet bewezen of de betere opname in het bloed ook betekent dat het middel de longkanker langere tijd onder controle zal houden.
De verwachting is dat de gevonden resultaten ook zou kunnen gelden voor andere geneesmiddelen in tabletvorm. Veel kankerpatiënten worden tegenwoordig behandeld met nieuwe generaties kankermedicijnen, die enkel nog middels een tablet kunnen worden ingenomen.

Laatst bijgewerkt: juli 2022
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram