De symptomen van longkanker

In dit artikel
De symptomen van longkanker

dossier

Longkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij mannen, en nu ook de tweede meest voorkomende bij vrouwen. Dat meldt Stichting tegen Kanker: "Die evolutie houdt rechtstreeks verband met het aantal vrouwen dat rookt, een cijfer dat al enkele jaren stijgt in ons land. Het blijft bovendien een moeilijk te behandelen vorm van kanker, met een slechte prognose."
 
Longkanker blijft vaak lang onder de radar, omdat het in de beginfase geen of vage symptomen geeft, zoals vermoeidheid of hoesten. Pas in een gevorderd stadium valt meestal de diagnose, maar dan is er nog weinig kans op genezing en kan men in feite enkel aan symptoombestrijding doen. Longkanker is dan ook de dodelijkste vorm van kanker in België.

Lees ook: Longkanker: het belang van preventie en opsporing

Wat is longkanker?

Getty_longkanker_scan_2023.jpg

© Getty Images

Longkanker ontstaat wanneer longcellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen. De kanker kan zich snel verspreiden naar andere cellen. Roken is de belangrijkste risicofactor voor longkanker.

Er zijn verschillende vormen van longkanker. Bij 80 procent van de patiënten is de oorzaak een niet-kleincellig longcarcinoom. Het kleincellig longcarcinoom komt minder vaak voor, maar is agressiever. Deze twee soorten groeien anders en zaaien zich anders uit. De behandeling en de vooruitzichten verschillen ook bij beide vormen.

Lees ook: Longkankerscreening met CT-scan kan duizenden sterfgevallen voorkomen

Wat zijn de symptomen van longkanker?

De symptomen bij longkanker zijn afhankelijk van de grootte en de locatie van de tumor. In een vroeg stadium zal je mogelijks geen klachten ondervinden. Daarom wordt longkanker vaak pas ontdekt, als hij al uitgezaaid is.

Klachten ontwikkelen zich vaak pas in een gevorderd stadium. En zelfs dan zijn ze moeilijk herkenbaar, omdat ze zeer uiteenlopend en vaag zijn. Ze passen bovendien ook bij andere ziektebeelden, zoals griep of een verkoudheid.

De volgende symptomen kunnen wijzen op longkanker:

 • Vermoeidheid
 • Slechte eetlust, vermageren
 • Een aanhoudende hoest 
 • Slijm in de longen
 • Constante pijn in de borst
 • Kortademigheid, soms met een piepende ademhaling
 • Heesheid zonder keelpijn
 • Slikklachten
 • Verandering in de hoest, mogelijks met bloederig slijm
 • Een vaak terugkerende longontsteking of bronchitis die niet overgaan met antibiotica
 • Een zwelling in de nek of in het gezicht
 • Rugpijn of pijn in het schoudergebied

Als de klachten langer dan twee weken aanhouden, ga dan naar de dokter. Maak ook een doktersafspraak van zodra je bloed in opgehoest slijm opmerkt. Je arts zal verder onderzoek doen om te achterhalen wat de oorzaak is van je klachten.

Lees ook: Heesheid: wanneer moet je je ongerust maken?

Bronnen:
https://www.kanker.be
https://www.allesoverkanker.be
https://www.kanker.nl
https://www.uza.be
https://www.avl.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram