Heesheid: wanneer moet je je ongerust maken?

nieuws Heesheid is meestal een onschuldig verschijnsel. Het kan een gevolg zijn van een irritatie, overbelasting of ontsteking van de stembanden in geval van reflux (brandend maagzuur) of na een nachtje stappen in een luide, rokerige omgeving of als je uitbundig hebt gesupporterd voor je favoriete voetbalploeg. Discobezoekers en iedereen die regelmatig over lawaai heen moet schreeuwen op het sportveld of in de fabriekshal lopen de kans op stemproblemen. Overschrijd je je eigen grens, dan forceer je je stem en word je hees (‘lawaaiheesheid’).

Ook een verkoudheid, een griep, een keelontsteking, enz. en sommige geneesmiddelen kunnen heesheid veroorzaken. Meestal volstaat het dan om je stem een paar dagen te ontzien en verdwijnt de heesheid vanzelf: praat niet te luid, te hard of met opzet hoger of lager dan je stem van nature klinkt en niet meer dan nodig, roep of schreeuw niet, fluister niet, vermijd kuchen en keelschrapen, en drink veel water. Vermijd ook een rokerige en stofferige omgeving.

Indien je ineens hees wordt zonder een duidelijke aanleiding of oorzaak, wanneer de heesheid langer dan twee à drie weken blijft aanslepen of heel geregeld terugkomt, wat ook de oorzaak is, dan doe je er best aan om een arts te raadplegen, omdat er iets ernstiger aan de hand kan zijn. Ook wanneer de heesheid gepaard gaat met keelpijn met uitstralende pijn naar het oor, of slikklachten, raadpleeg je het best een arts.

Een hese stem kan immers het eerste teken zijn van keel- of strottenhoofdkanker, vooral wanneer de heesheid voorkomt boven de 50 jaar bij een roker. Of het kan ook een signaal zijn van een verkeerd gebruik van je stem waardoor poliepen of knobbeltjes op de stembanden, een soort eelt, kunnen ontstaan. Heesheid die ontstaat tengevolge van verkeerd of geforceerd gebruik van de stem, kan goed behandeld worden door een logopedist. Eventuele stembandknobbeltjes kunnen zelfs weer verdwijnen wanneer men de stem goed leert te gebruiken.

Lees ook: Heesheid


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram