Kortademig en hoesten: misschien hebt u COPD?

nieuws COPD of chronisch obstructief longlijden is een ongeneeslijke longziekte. Bij deze ziekte zijn de luchtwegen vernauwd en de longblaasjes kapot. COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Personen die lijden aan COPD hebben last van kortademigheid. Dikwijls is er ook een hoest waarbij meestal ook fluimen worden opgegeven.

Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD, maar niet de enige. Ook mensen die nooit gerookt hebben kunnen COPD krijgen door bv. meeroken, een erfelijke aandoening of fijn stof op het werk. In 9 op de 10 gevallen ontstaat COPD door jarenlang te roken.
COPD is een aandoening die heel geleidelijk, over meerdere jaren, ontstaat. In het begin heeft een COPD-patiënt geen of nagenoeg geen klachten.

Net door het ontbreken van symptomen in het beginstadium van de ziekte, is het vroegtijdig opsporen van COPD moeilijk. Nochtans laat een vroegtijdige diagnose toe snel in te grijpen op de symptomen die een negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit van de COPD patiënt. Bovendien moet een COPD-patiënt onmiddellijk stoppen met roken. Hoe langer hij/zij blijft roken, hoe erger de onomkeerbare schade wordt.
Op de website van Longfonds Nederland kunt u een risicotest doen.
www.longfonds.nl/over-longen/werking-van-de-longen/gezonde-longen/hoe-gezond-zijn-uw-longen

Wat zijn de symptomen van COPD?

• Kortademig
In het begin van de ziekte is dat vooral bij stevige lichamelijke inspanning (een bergwandeling, in de tuin werken, lopen om uw bus te halen…). Later kunnen de kleinste dingen u kortademig maken, zoals een trap opgaan of uzelf aankleden.

• Hoesten
- ochtendhoest: hoesten bij het opstaan;
- het ophoesten van slijm: meestal zijn de slijmen helder wit of gelig;

• Andere symptomen
- een piepende, zagende of brommende ademhaling bij het uitademen;
- vermoeidheid na beperkte inspanningen;
- gewichtsverlies.

Indien u een van deze klachten hebt, en zeker wanneer u rookt, moet u uw huisarts raadplegen. Met een eenvoudige longfunctietest, een spirometrie, kan de diagnose snel en pijnloos bevestigd worden. Dit is een blaastest waarbij onderzocht wordt hoeveel lucht en hoe snel u maximaal kan uitademen. Bij COPD patiënten is dit minder dan normaal.

Het is belangrijk dat de diagnose zo vroeg mogelijk gesteld wordt om een verdere achteruitgang te voorkomen. Volledige rookstop, voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding zijn hier de belangrijkste maatregelen. Daarnaast kunnen geneesmiddelen helpen in het verlichten van de klachten.

20 november is Wereld COPD-Dag

Meer info
www.copdleuven.be/
www.spirometrie.be
www.inami.fgov.be/care/nl/doctors/promotion-quality/library/index.htm
www.goldcopd.org/wcd-home.html


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram