Kortademig? Gezwollen voeten? Misschien lijdt u aan hartfalen.

123-ekg-stetosc-hart-170_02.jpg

nieuws Bent u vaak kortademig en hebt u last van gezwollen voeten? Misschien lijdt u aan hartfalen of hartinsufficiëntie. Dat is een chronische aandoening waarbij de hartspier zijn pompende functie niet goed meer kan vervullen. Het hart is niet meer in staat om het bloed optimaal in het lichaam te laten circuleren en verliest dus het vermogen om de verschillende organen correct van bloed te voorzien.

In België lijden naar schatting 200.000 mensen aan hartfalen en ieder jaar worden er 15.000 nieuwe gevallen vastgesteld, wat neerkomt op zo'n veertig gevallen per dag. 1 tot 2 70-plussers zou lijden aan hartfalen.

Hartfalen kan verschillende oorzaken hebben. Kransslagaderaandoeningen (vooral door een hartinfarct) en hoge bloeddruk (hypertensie) liggen het vaakst aan de basis.
Er kunnen ook andere oorzaken zijn: aantasting van een hartklep, bepaalde virussen, toxische stoffen...

In sommige gevallen kan de oorzaak niet worden achterhaald. Meer in het algemeen heeft een ongezonde levensstijl (zittend leven, onevenwichtige voeding, alcohol en tabak) nefaste gevolgen voor het hart en kan dit ook leiden tot hartfalen.

Belangrijkste symptomen
In het begin kan hartfalen onopgemerkt blijven. In een eerste fase zijn er alleen bij grote inspanningen, maar naarmate de ziekte erger wordt, duiken de symptomen ook op bij kleine inspanningen en zelfs in rusttoestand.

Mogelijke symptomen zijn:
- Kortademigheid / ademhalingsmoeilijkheden (dyspnoe) bij inspanning en rust;
- Gezwollen voeten en enkels door vochtophoping in de weefsels;
- Constante vermoeidheid;
- Gewichtstoename (als gevolg van vochtophoping in de weefsels);
- Opzwellen van de buik en buikpijn tengevolge van een zwelling van de lever;
- Kortademigheid in liggende positie (orthopneu). Indien u enkele hoofdkussens achter u steekt en in een half rechtopstaande, half liggende positie komt te zitten, dan zult u zich veel beter voelen;
- Spierzwakte;
- Duizeligheid;
- Versnelde hartslag, onregelmatige hartslag, hartkloppingen;
- Verminderde eetlust.

Indien u meerdere van deze klachten heeft, doet u er best aan om uw huisarts te raadplegen. Hij kan nagaan wat er precies aan de hand is en de vereiste behandeling instellen of u zo nodig doorverwijzen naar een hartspecialist voor verder onderzoek.

Laatst bijgewerkt: juni 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram