Wat is skrei?

123-h-skrei-03-19.jpg

nieuws

Skreid is het Noors voor ‘zwerver’ of ‘reiziger’. En die reiziger is niets meer of minder dan de ons welbekende kabeljauw. In de winter trekken de geslachtsrijpe kabeljauwen van de Barentszee naar Noorwegen, meer bepaald naar de Lofoten, omdat het water daar warmer en voedselrijker is. De ideale habitat dus om kuit te schieten en het nageslacht in de watten te leggen. Na een rustperiode vertrekt de kabeljauwschool dan weer naar zijn plaats van herkomst.

Tijdens die trektocht eet de kabeljauw minder en anders en dat zorgt ervoor dat zijn vlees magerder, witter en steviger wordt. In de Lofoten voedt hij zich voornamelijk met garnalen, inktvis en makreel die overvloedig aanwezig zijn in het zuivere water. De ideale premisse voor lekkere en magere visfilet...

Skrei, ook winterkabeljauw of Noorse kabeljauw genoemd, is een vis van topkwaliteit. Hij is rijk aan eiwitten, vitamine D, mineralen en omega 3.
Skrei (gadus morhua) wordt verkocht met herkomstlabel en is verkrijgbaar van januari tot eind maart (soms iets langer). De vangst is aan strenge regels onderworpen en is gebonden aan quota. Omdat deze hagelwitte vissoort altijd rond Valentijn wordt aangeboden, krijgt  hij vaak ook de naam ‘love fish’.  

Bronnen
www.denieuwpoortsevistrap.be
www.visenseizoen.nl

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram