Skrei: een gezonde keuze

gety_skrei_vis_2024.jpg

dossier

Ben je op zoek naar een gezonde en smakelijke visoptie? Dan is Skrei zeker iets voor jou! Skrei, ook wel bekend als de winterkabeljauw of de Noorse kabeljauw, is een vissoort die zich onderscheidt door zijn unieke eigenschappen en voedingsvoordelen. 

Skrei is afkomstig uit Noorwegen en wordt gevangen in de koude wateren van de Barentszzee. Deze vissen worden gekenmerkt door hun lange migratieroute, waarbij ze duizenden kilometers zwemmen om te paaien in de Lofoten-eilanden, omdat het water daar warmer en voedselrijker is. Het feit dat Skrei zo'n uitdagende reis onderneemt, draagt bij aan zijn hoogwaardige kwaliteit en smaak. Tijdens die trektocht eet de kabeljauw minder en anders en dat zorgt ervoor dat zijn vlees magerder, witter en steviger wordt. In de Lofoten voedt hij zich voornamelijk met garnalen, inktvis en makreel die overvloedig aanwezig zijn in het zuivere water. De ideale premisse voor lekkere en magere visfilet.

Wat Skrei echt onderscheidt, is zijn voedingsprofiel. Deze vis is rijk aan omega-3 vetzuren, die essentieel zijn voor het bevorderen van een gezond hart en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Omega-3 vetzuren kunnen helpen bij het verlagen van het risico op hartaandoeningen, het reguleren van de bloeddruk en zelfs het verbeteren van de hersenfunctie.

Bovendien bevat Skrei ook belangrijke mineralen zoals jodium, selenium en fosfor. Jodium speelt een cruciale rol bij het reguleren van de schildklierfunctie en het bevorderen van een gezonde stofwisseling. Selenium is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem versterkt en celbeschadiging helpt voorkomen. Fosfor is essentieel voor sterke botten en tanden, evenals voor de energieproductie in het lichaam.

Naast zijn indrukwekkende voedingswaarde is Skrei ook veelzijdig in de keuken. Het heeft een milde, delicate smaak en een stevige textuur, waardoor het perfect is om te grillen, bakken of stomen. Je kunt er heerlijke gerechten mee bereiden, zoals gegrilde Skrei met citroen en kruiden, gebakken Skrei met groenten of zelfs Skrei-kabeljauwburger.

Lees ook: Vermoeidheid, haaruitval en andere symptomen van een jodiumtekort

Als je op zoek bent naar duurzaam gevangen visopties, dan zit je ook goed met Skrei. Noorwegen heeft strenge regels en voorschriften voor visserijpraktijken om ervoor te zorgen dat de populatie van Skrei wordt beschermd en duurzaam wordt beheerd.

Skrei wordt verkocht met herkomstlabel en is verkrijgbaar van januari tot eind maart (soms iets langer). Omdat deze hagelwitte vissoort altijd rond Valentijn wordt aangeboden, krijgt  hij vaak ook de naam ‘love fish’. 

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram