Gerelateerde artikels
Hoeveel vis mag je eten?
nieuws Vis is een bron van heel wat vitaminen (A, D, B3 en B12), mineralen en sporenelementen (ijzer, zink, jodium en selenium) en mag qua voedingswaarde dus zeker het predicaat ‘gezond’ opgespeld krijgen. Schaal- en schelpdieren zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar. Vette vis zoals bijvoorbeeld haring, makreel, sardienen en zalm bevat dan ook nog eens een schat aan omega -3-vezturen die beschermen tegen hart- en vaatziekten en die bij kinderen de hersenontwikkeling bevorderen.
Maar…. helaas leven die beestjes niet in zuiver water. Ze zwemmen en voeden zich in zeeën en oceanen die vervuild zijn met nanopartikels van afval en met zware metalen zoals bijvoorbeeld kwik. Vooral vette vissen slaan onder meer zware metalen en dioxines op in hun vet en via onze voeding komen die in ons lichaam terecht.
Hoeveel kwik een vis naar binnen werkt, is vooral afhankelijk van zijn dieet. Vissen die veel plankton eten, zoals bijvoorbeeld haring, zalm, inktvis en ook forel bevatten minder kwik (minder dan 50 microgram per kilogram) dan de roofvissen en -schaaldieren zoals kreeft, makreel, tonijn (290 microgram per kilo) en zwaardvis. Zwaardvis, een heerlijke witte vissoort die in mediterrane streken vaak op het menu staat, is de koploper met maar liefst 1.212 microgram per kilo!
Een overdosis kwik kan bij de mens tot een vergiftiging (minamataziekte) leiden. De symptomen daarvan zijn onzekere bewegingen (ataxie), gevoelloosheid in handen en voeten en spierzwakte in het algemeen, maar om dat risico te lopen moet je al massa’s vis of schaal- en schelpdieren verorberen…
Het Europese Voedselagentschap (EFSA) deed in 2015 een onderzoek naar het kwikgehalte in een aantal voedingsmiddelen. Hun advies is dat een wekelijkse inname van 1,3 microgram kwik per kilogram lichaamsgewicht een aanvaardbare maximale dosis is voor volwassenen. Voor een persoon van 60 kg komt dat overeen met 78 microgram, voor een persoon van 75 kg ligt de grens op 97,5 microgram.
Hoeveel vis je mag eten, is dus een vraag die zeer genuanceerd moet worden beantwoord. Het hangt ervan af welke soort vis je eet, maar er is ook nog een belangrijk ecologisch aspect waarmee je rekening moet houden. De overbevissing is zeer belastend voor het milieu en ze verstoort de biodiversiteit! Vissen en schaaldieren die voorzien zijn van het ASC- of MSC-label zijn gegarandeerd van duurzame kweek of visserij.
Is kweekvis dan de redding? Eigenlijk niet, want die scoort niet beter. Vaak worden er antibiotica en pesticiden gebruikt en zijn dieet bestaat hoofdzakelijk uit vismeel dat gemaakt wordt van zeevissen ….
Daarom raadt het Vlaams Instituut Gezond Leven aan om éénmaal per week vis of schelp- en schaaldieren te eten en daarbij voldoende af te wisselen en rekening te houden met de seizoenen. Verse vis en ingeblikte vis in eigen nat krijgen de voorkeur, gefrituurde vis staat in de kolom ‘zo weinig mogelijk’.
De Hoge Gezondheidsraad houdt het sinds eind 2019 nog altijd bij één tot twee keer per week, maar geeft geen gewichtshoeveelheden aan.
Bronnen
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist