groenten

Groente is een eetbare plant of een deel ervan. Meestal gaat het om cultuurgewassen, maar het kunnen ook wilde planten zijn. Veel groenten zijn pas eetbaar na verhitting (koken). Groenten die zonder verhitting gegeten worden, worden rauwkost genoemd.

235 artikels over groenten , per
Bekijk

Zijn olijven goed voor je?

Zijn olijven goed voor je?
dossier 5/05/2022

We eten vaker olijven en we gebruiken ook steeds meer olijfolie in de keuken. De vrucht heeft de reputatie om zeer gezond te zijn. Maar klopt dat ook? En is er een verschil tussen groene en zwarte olijven?

lees meer »

Zijn gefermenteerde groenten gezond?

Zijn gefermenteerde groenten gezond?
video 12/04/2022

Fermenteren is voedsel bewaren of zelfs maken op basis van schimmels en bacteriën. Keert je maag nu al om? Microbiologe Sarah Lebeer van UAntwerpen komt je vertellen of dat terecht is.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

Is verse groente gezonder dan uit pot of diepvries?

Is verse groente gezonder dan uit pot of diepvries?
video 24/02/2022

Je intuïtie zegt je misschien dat je groente altijd vers moet kopen, want daar zitten nu eenmaal veel meer gezonde stoffen in dan bij groente in een pot. Toch? In dit college van Universiteit van Nederland legt levensmiddelentechnoloog Matthijs Dekker (Wageningen University) uit of dat waar is.

lees meer »

Witloof: lekker en gezond

Witloof: lekker en gezond
dossier 3/02/2022

Witloof is niet alleen supergezond, maar ook heel makkelijk te bereiden op verschillende manieren. Waarop moet je letten als je witloof koopt, hoe hou je de groente zo lang mogelijk vers, en wat is het verschil tussen 'gewoon' witloof en grondwitloof?

lees meer »

Waarom zijn kolen gezonde winterkost?

Waarom zijn kolen gezonde winterkost?
nieuws 6/01/2022

Witte kool, groene kool of savooikool, boerenkool, rode kool, spruitjes: het zijn ideale wintergroenten die bovendien boordevol goede voedingsstoffen zitten, al hangt natuurlijk veel af van de bereidingswijze en hoe je de kolen bewaart.

lees meer »

Is elke dag soep drinken gezond?

Is elke dag soep drinken gezond?
nieuws 9/11/2021

Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of ze te laten wennen aan de smaak ervan, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee. Als je ze op de juiste manier bereidt tenminste, want hoe gezond de soep is, hangt af van verschillende factoren.

lees meer »

Is vis met spinazie kankerverwekkend?

Is vis met spinazie kankerverwekkend?
nieuws 7/10/2021

In vis zitten secundaire amines en in spinazie zit veel nitraat. Nitraat wordt door enzymen in het speeksel en door bacteriën in het darmkanaal omgezet in nitriet dat vervolgens met secundaire aminen kan reageren tot schadelijke nitrosamines. Kunnen we die combinatie dan beter uit ons menu schrappen?

lees meer »

Hoe maak je een minimoestuin binnenshuis?

Hoe maak je een minimoestuin binnenshuis?
dossier 14/09/2021

Wil je graag wat kraakverse biogroente van eigen kweek, maar beschik je niet over een tuin en zelfs niet over een balkon? Geen probleem, een aantal soorten groente kan je perfect in een kleine ruimte binnenshuis kweken, op een vensterbank bijvoorbeeld.

lees meer »

Eet je voor het klimaat beter lokale groenten en fruit?

Eet je voor het klimaat beter lokale groenten en fruit?
video 2/07/2021

"Bananen uit Peru en boontjes uit Kenia komen van zo ver, dat kan toch niet goed zijn voor het klimaat?" Experte duurzame voeding Tessa Avermaete (KU Leuven) stelt dat die denkwijze niet altijd terecht is en legt uit waarom het soms juist goed is dat we ook groenten en fruit eten dat niet van bij ons is.

lees meer »

Zijn tomaten gezond?

Zijn tomaten gezond?
dossier 4/06/2021

Tomaten smaken fris in een zomerse salade maar kunnen ook op oneindig veel andere manieren worden bereid en verwerkt. Er is echter nog een reden om tomaten te eten: tomaten zijn bijzonder rijk aan lycopeen.

lees meer »

Waarom vitamine C zo belangrijk is

Waarom vitamine C zo belangrijk is
nieuws 1/04/2021

Heb je nood aan vitamine C? Eet een kommetje aardbeien, ze bevatten meer vitamine C dan een sinaasappel. Aardbeien horen natuurlijk thuis in de zomer, maar er zijn nog andere goede bronnen die je ook in de wintermaanden van vitamine C kunnen voorzien.

lees meer »

Hoe maak je linzen klaar?

Hoe maak je linzen klaar?
nieuws 25/03/2021

Linzen zijn supergezond, maar bij veel mensen onbekend en vandaar ook onbemind. En toch is het heel gemakkelijk om deze smaakvolle peulvruchten te bereiden.

lees meer »

Alles wat je moet weten over boerenkool

Alles wat je moet weten over boerenkool
dossier 15/03/2021

Sinds kort is boerenkool ook bij ons gemeengoed, maar de meeste mensen weten niet wat ze ermee moeten aanvangen. Hoog tijd dus om deze superfood eens onder de aandacht te brengen en een aantal bereidingen prijs te geven.

lees meer »

Paleodieet: eten zoals in de oertijd?

Paleodieet: eten zoals in de oertijd?
dossier 18/02/2021

Volgens het paleodieet gaat er niets boven het voedingspatroon van onze verre voorouders in de oertijd. Maar wetenschappers zijn kritisch en wijzen erop dat je door het dieet op lange termijn risico loopt op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen en op een te grote vetinname.

lees meer »

Fruitige tomaat

Fruitige tomaat
recepten 15/02/2021

Doe je mee aan Tournée Minérale, ben je zwanger of drink je gewoon geen alcohol? Dan is deze frisse mocktail een lekker alternatief voor de klassieke niet-alcoholische aperitieven.

lees meer »

Roomsoep van groene groenten

Roomsoep van groene groenten
recepten 1/02/2021

De lekkerste soepen zijn bereid op basis van zelfgemaakte bouillon. Deze romige soep zit boordevol groente en smaakt heerlijk met een stukje rogge- of speltbrood.

lees meer »

Parmezaanse aubergine

Parmezaanse aubergine
recepten 21/12/2020

'Italiaanser' kan het haast niet: aubergines, mozzarella en tomaten. Dat zijn drie topingrediënten uit Zuid-Italië. Een vegetarisch hoofdgerecht en comfort food van de bovenste plank.

lees meer »

Wat doet magnesium voor onze gezondheid?

Wat doet magnesium voor onze gezondheid?
nieuws 15/12/2020

Magnesium is een mineraal dat voorkomt in graanproducten, groente, noten, melkproducten en vlees. Ons lichaam heeft magnesium nodig voor onder andere de vorming van botten en het optimaal laten functioneren spieren.

lees meer »

Punjene paprike

Punjene paprike
recepten 14/12/2020

Een Servisch gerecht waarbij paprika, rijst, aardappelen, gehakt, ui en wortelen de hoofdrol spelen. Stevige kost voor een kille herfstdag!

lees meer »

Lekkere paddenstoelen het hele jaar rond

Lekkere paddenstoelen het hele jaar rond
dossier 7/12/2020

De champignon is ‘un champion’ in onze keuken. Maar er zijn zoveel meer lekkere eetbare paddenstoelen. Tijd om kennis te maken met de shiitake, de oesterzwam en de eryngii ... die niet alleen in de herfst het mooie weer maken, maar het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

lees meer »

Tongfilets met witloofsalade

Tongfilets met witloofsalade
recepten 30/11/2020

Wil je een paar kilo's kwijt of wil je gewoon gezond eten? Dan past dit gerecht volledig in dat plaatje. Witloof is een prebioticum en je darmflora is daar dol op!

lees meer »
235 artikels over groenten , per
Bekijk
Wat denk jij?

Mag ontdooid eten opnieuw ingevroren worden?

  • Ja
  • Nee
volgopfacebook

volgopinstagram