groenten

Groente is een eetbare plant of een deel ervan. Meestal gaat het om cultuurgewassen, maar het kunnen ook wilde planten zijn. Veel groenten zijn pas eetbaar na verhitting (koken). Groenten die zonder verhitting gegeten worden, worden rauwkost genoemd.

237 artikels over groenten , per
Bekijk

Eet je voor het klimaat beter lokale groenten en fruit?

Eet je voor het klimaat beter lokale groenten en fruit?
video 2/07/2021

"Bananen uit Peru en boontjes uit Kenia komen van zo ver, dat kan toch niet goed zijn voor het klimaat?" Experte duurzame voeding Tessa Avermaete (KU Leuven) stelt dat die denkwijze niet altijd terecht is en legt uit waarom het soms juist goed is dat we ook groenten en fruit eten dat niet van bij ons is.

lees meer »

Zijn tomaten gezond?

Zijn tomaten gezond?
dossier 4/06/2021

Tomaten smaken fris in een zomerse salade maar kunnen ook op oneindig veel andere manieren worden bereid en verwerkt. Er is echter nog een reden om tomaten te eten: tomaten zijn bijzonder rijk aan lycopeen.

lees meer »

Waarom vitamine C zo belangrijk is

Waarom vitamine C zo belangrijk is
nieuws 1/04/2021

Heb je nood aan vitamine C? Eet een kommetje aardbeien, ze bevatten meer vitamine C dan een sinaasappel. Aardbeien horen natuurlijk thuis in de zomer, maar er zijn nog andere goede bronnen die je ook in de wintermaanden van vitamine C kunnen voorzien.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

Hoe maak je linzen klaar?

Hoe maak je linzen klaar?
nieuws 25/03/2021

Linzen zijn supergezond, maar bij veel mensen onbekend en vandaar ook onbemind. En toch is het heel gemakkelijk om deze smaakvolle peulvruchten te bereiden.

lees meer »

Alles wat je moet weten over boerenkool

Alles wat je moet weten over boerenkool
dossier 15/03/2021

Sinds kort is boerenkool ook bij ons gemeengoed, maar de meeste mensen weten niet wat ze ermee moeten aanvangen. Hoog tijd dus om deze superfood eens onder de aandacht te brengen en een aantal bereidingen prijs te geven.

lees meer »

Paleodieet: eten zoals in de oertijd?

Paleodieet: eten zoals in de oertijd?
dossier 18/02/2021

Volgens het paleodieet gaat er niets boven het voedingspatroon van onze verre voorouders in de oertijd. Maar wetenschappers zijn kritisch en wijzen erop dat je door het dieet op lange termijn risico loopt op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen en op een te grote vetinname.

lees meer »

Fruitige tomaat

Fruitige tomaat
recepten 15/02/2021

Doe je mee aan Tournée Minérale, ben je zwanger of drink je gewoon geen alcohol? Dan is deze frisse mocktail een lekker alternatief voor de klassieke niet-alcoholische aperitieven.

lees meer »

Roomsoep van groene groenten

Roomsoep van groene groenten
recepten 1/02/2021

De lekkerste soepen zijn bereid op basis van zelfgemaakte bouillon. Deze romige soep zit boordevol groente en smaakt heerlijk met een stukje rogge- of speltbrood.

lees meer »

Parmezaanse aubergine

Parmezaanse aubergine
recepten 21/12/2020

'Italiaanser' kan het haast niet: aubergines, mozzarella en tomaten. Dat zijn drie topingrediënten uit Zuid-Italië. Een vegetarisch hoofdgerecht en comfort food van de bovenste plank.

lees meer »

Wat doet magnesium voor onze gezondheid?

Wat doet magnesium voor onze gezondheid?
nieuws 15/12/2020

Magnesium is een mineraal dat voorkomt in graanproducten, groente, noten, melkproducten en vlees. Ons lichaam heeft magnesium nodig voor onder andere de vorming van botten en het optimaal laten functioneren spieren.

lees meer »

Punjene paprike

Punjene paprike
recepten 14/12/2020

Een Servisch gerecht waarbij paprika, rijst, aardappelen, gehakt, ui en wortelen de hoofdrol spelen. Stevige kost voor een kille herfstdag!

lees meer »

Lekkere paddenstoelen het hele jaar rond

Lekkere paddenstoelen het hele jaar rond
dossier 7/12/2020

De champignon is ‘un champion’ in onze keuken. Maar er zijn zoveel meer lekkere eetbare paddenstoelen. Tijd om kennis te maken met de shiitake, de oesterzwam en de eryngii ... die niet alleen in de herfst het mooie weer maken, maar het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

lees meer »

Tongfilets met witloofsalade

Tongfilets met witloofsalade
recepten 30/11/2020

Wil je een paar kilo's kwijt of wil je gewoon gezond eten? Dan past dit gerecht volledig in dat plaatje. Witloof is een prebioticum en je darmflora is daar dol op!

lees meer »

Salade van rode biet en paling

Salade van rode biet en paling
nieuws 23/11/2020

De combinatie van rode biet met gerookte paling is een succesverhaal. Het is dan ook gewoon heel lekker. Deze salade is om je duimen en vingers bij af te likken.

lees meer »

Hoe gezond is het flexitarisme?

Hoe gezond is het flexitarisme?
nieuws 22/10/2020

Steeds meer mensen zijn flexitariër, waarbij ze vooral plantaardig eten maar geregeld nog eens vlees en vis op het menu zetten. Die levenswijze is goed voor zowel het milieu als de gezondheid, al moet je wel een klein beetje opletten.

lees meer »

17 tips om je kinderen groenten te laten eten

17 tips om je kinderen groenten te laten eten
nieuws 9/10/2020

8 op de 10 kinderen tussen 6 en 14 jaar eten elke dag groenten, zo blijkt uit een recente enquête. Vraag is hoeveel groenten ze eten. Volgens de aanbevelingen van de Actieve Voedingsdriehoek zouden kinderen tussen 6 en 14 jaar dagelijks 250 tot 300 g groenten moeten eten, gespreid over de dag.

lees meer »

Zijn gefermenteerde groenten gezond?

Zijn gefermenteerde groenten gezond?
video 25/09/2020

Fermenteren is voedsel bewaren of zelfs maken op basis van schimmels en bacteriën. Keert je maag nu al om? Microbiologe Sarah Lebeer van UAntwerpen komt je vertellen of dat terecht is.

lees meer »

Spruitjes en broccoli verminderen risico op hartaanval

Spruitjes en broccoli verminderen risico op hartaanval
nieuws 21/09/2020

We weten allemaal dat groenten gezond zijn, maar die uit de familie van de kruisbloemen – zoals broccoli, spruitjes, kolen en radijzen – lijken zeer specifieke kwaliteiten te hebben. Een Australische studie suggereert dat het eten ervan goed is tegen hartaanvallen en beroertes.

lees meer »

Tips om groente in te maken

Tips om groente in te maken
nieuws 10/09/2020

Met een moestuintje heb je kraakverse groente binnen handbereik. Maar spijtig genoeg spreken die heerlijke smaakbommetjes geen beurtrol met elkaar af en zijn ze tegelijkertijd rijp. Hoog tijd om de inmaakpotten boven te halen en de oogst in te slaan voor de winter.

lees meer »

Is biologisch echt beter?

Is biologisch echt beter?
video 14/08/2020

Als je aan biologische landbouw denkt, denk je misschien aan groene weiden, volle smaken en koeien die er net iets gelukkiger uitzien. Maar niet alles wat biologisch is, is ook echt beter. Expert gewasbescherming Pieter Spanoghe (UGent) laat zien dat het gras niet steeds groener is aan de biologische kant.

lees meer »
237 artikels over groenten , per
Bekijk
Wat denk jij?

Na het eten van asperges kan de urine een uitgesproken geur hebben.

  • Juist
  • Fout
volgopfacebook

volgopinstagram