Mag je spinazie opnieuw opwarmen?

In dit artikel
Mag je spinazie opnieuw opwarmen?

dossier

Spinazie, een bladgroente rijk aan voedingsstoffen, is een populaire keuze voor salades, wok- en verschillende gekookte gerechten. Maar in de volksmond wordt wel eens gezegd dat je spinazie eigenlijk niet mag heropwarmen, omdat opgewarmde spinazie giftig kan zijn. Klopt dat?

Lees ook: Is vis met spinazie kankerverwekkend?

Lees ook: Waarom zijn groene groenten zo gezond?

Is spinazie opwarmen gevaarlijk?

123-HD-koolvis-spinazie-10-18.png
Blootstelling aan hitte maakt dat bepaalde vitamines en antioxidanten worden afgebroken, waardoor de groente aan voedingswaarde verliest. Maar dat is in feite bij de meeste gezonde voedingsmiddelen zo. Een van de belangrijkste redenen waarom het opwarmen van spinazie wordt afgeraden, is het hoge nitraatgehalte. Hoewel nitraat op zich niet schadelijk is, kan het onder bepaalde omstandigheden worden omgezet in nitriet, bijvoorbeeld wanneer spinazie tijdens het opwarmen wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. Nitrieten kunnen op hun beurt nitrosaminen vormen, wat mogelijk kankerverwekkende verbindingen zijn. 

Experten benadrukken echter dat het risico op vorming van schadelijke stoffen erg klein is, en dat je echt enorme hoeveelheden opgewarmde spinazie zou moeten consumeren voordat het een gezondheidsrisico zou vormen. Bovendien zijn er manieren om de risico's verder te minimaliseren.

Lees ook: Wat zijn de gevaren van te veel nitraatrijke voeding?

Hoe moet je spinazie opwarmen?

Eerst en vooral is het cruciaal om spinazie op de juiste manier te bewaren en te bereiden voordat je het opwarmt. Hier zijn enkele tips:

  • Bewaar spinazie correct: Als je van plan bent om spinazie pas later op te warmen, zorg er dan voor dat je het snel afkoelt na de eerste bereiding. Bewaar de bereide spinazie in de koelkast bij een temperatuur onder de 5°C.
  • Beperk de opwarmtijd: Warm spinazie alleen op wanneer het strikt noodzakelijk is en probeer de opwarmtijd te minimaliseren. Dit helpt de omzetting van nitraten naar potentieel schadelijke stoffen te beperken.
  • Gebruik de juiste methode: Warm de spinazie op in de microgolfoven of op het fornuis op een lage tot middelhoge temperatuur. Vermijd het langdurig koken of op hoge temperaturen opwarmen.

Lees ook: Hoe warm je voedsel correct op in de microgolfoven?

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.gezondheidsnet.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram