Rosacea of couperose is een ongevaarlijke maar ontsierende huidafwijking in het gelaat. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. De aandoening kan lijken op acne, maar Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal niet voor het 30ste jaar.
Veel mensen zeggen dat je beter niet kan drinken bij het eten, om een opgeblazen gevoel of zure oprispingen te voorkomen. Maar klopt dat wel? En drink je dan beter vóór of tijdens de maaltijd?
4 jaar geleden lanceerden Stichting tegen Kanker en VAD/De Druglijn Tournée Minérale om mensen te laten stilstaan bij hun alcoholconsumptie en het effect ervan op hun gezondheid. Ondertussen is de campagne een begrip geworden: 1 op 5 drinkt in de maand februari geen alcohol.
Het voorbije jaar kreeg het Antigifcentrum meer dan 65.000 oproepen. Een record. Opvallend was dat veel mensen informeerden naar wat je moet doen als je spatten alcoholgel in je oog krijgt. Snel handelen is de boodschap om blijvende oogschade te vermijden.
Alcoholisme kan gezien worden als een progressieve aandoening die meestal geleidelijk ontstaat. Men begint met af en toe een drankje voor de gezelligheid of ter ontspanning, na verloop van tijd neemt de frequentie van die drinkmomenten toe en uiteindelijk men tot de ontdekking dat men niet (of minder goed) meer kan functioneren zonder gedronken te hebben.
Oververmoeidheid is onvermijdelijk als je je overdoet, bijvoorbeeld door uren aan een stuk te werken, te weinig te slapen of in een stresserende situatie te vertoeven.
Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat ze al te veel op hebben om nog optimaal te kunnen functioneren. Amerikaanse wetenschappers willen daarom een waarschuwingssysteem op poten zetten, met gebruik van smartphones.
Ons drinkgedrag wordt vaak weggelachen, maar velen fronsen de wenkbrauwen als het over drugs gaat. Is dat terecht? Hoe schadelijk is xtc en hoe schadelijk is alcohol? Universiteit van Vlaanderen vroeg aan professor Jan Tytgat welk genotsmiddel het meest destructief is.
Dit verhaal past in de categorie ‘Raar maar waar’. Het overkwam een Amerikaan die zich beschonken voelde zonder ooit maar één druppel alcohol aan te raken. We geven wat meer tekst en uitleg over dit syndroom: Wat is de oorzaak en hoe behandel je het?
Bij een nieuwe Australische studie bleek bijna drie op de tien universiteitsstudentes regelmatig maaltijden over te slaan om alcoholcalorieën te compenseren, met verschillende mogelijke gezondheidsproblemen als gevolg.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat één op tien volwassenen minstens één keer per week last heeft van zuurbranden en één op drie minstens een keer per maand.
Aangezien de cafés en restaurants al wekenlang dicht zijn, schenken we onszelf een glaasje in. Maar drinken tussen vier muren houdt meer risico’s in, zo meldt de VAD in een persbericht. En ook de Wereldgezondheidsorganisatie roept op om verstandig om te gaan met alcohol.
Loop jij een hoog, middelmatig of laag risico om alcoholverslaafd te worden met je huidig alcoholverbruik ? En wat moet je doen om de spiraal te doorbreken ?
Wie een avond stevig doordrinkt, kan ’s anderendaags opstaan met enkele ‘gaten’ in z’n geheugen. Maar wat gebeurt er precies bij zo’n black-out? En waarom heeft de ene persoon er meer last van dan de andere?
Voor het vierde jaar op rij roepen de DrugLijn en Stichting tegen Kanker op om een maand lang "nee" te zeggen tegen alcohol en te kiezen voor alcoholvrije initiatieven. En toch... is dat écht een goed idee?
Alcohol maakt deel uit van onze samenleving. Toch kan alcohol meer kwaad dan goed doen en allerlei gezondheidsproblemen in de hand werken zoals verslaving, leverziekten en zelfs kanker.
Elk jaar peilt het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs bij leerlingen uit het secundair onderwijs naar hoe ze omgaan met drank, drugs, sigaretten, medicatie, gamen en gokken.
Een maand zonder alcohol is vaak moeilijker dan mensen denken. Zeker als het ongezellig wordt gevonden wanneer je niet meedrinkt, en je dat zelf eigenlijk ook vindt. Uit onderzoek blijkt echter dat zo'n alcoholvrije maand heel wat voordelen heeft.
Wie de drie vorige edities van Tournée Minérale aan zich voorbij liet gaan, krijgt in februari een nieuwe kans. Een maand lang geen alcohol drinken kan sommigen misschien afschrikken, maar dat is nergens voor nodig. Integendeel.
Met de feestdagen en toekomstige katers in het verschiet, denken wetenschappers eindelijk de ideale formule gevonden te hebben om neveneffecten te behandelen als je te diep in het glas hebt gekeken. Het geheim zit volgens hen in de mix van kokoswater, peer en limoen.
Test uw kennis over de gevaren van alcohol.
Is het waar dat vrouwen vlugger dronken zijn van alcohol?
Bevat een glas bier minder alcohol dan een glas wijn of sterke drank?
Velen fronsten wellicht de wenkbrauwen toen professor Eric Claassen van de Universiteit van Amsterdam eind vorig jaar verklaarde dat het drinken van bieren hergist op fles goed kan zijn voor de darmflora, omwille van de probiotica die ze bevatten.
Of je koffie drinkt, een koude douche neemt, veel beweegt of de frisse lucht opzoekt, speelt geen enkele rol. Misschien voel je je even wat meer nuchter, maar er verandert niets aan het alcoholgehalte in je bloed.
Wat in 1994 startte als een telefoonlijn is op 25 jaar tijd uitgegroeid tot een publieksservice die veel meer doet dan bellers te woord staan. De DrugLijn heeft inmiddels meer dan 15 jaar ervaring in online beantwoording (via mail en chat).