- dossierMenopauze: de verschillende soorten
- dossierHormonale substitutietherapie: hormonenkuur tijdens de menopauze
- nieuwsVroege overgang vergroot kans op hartziekten
- dossierWaarom is afvallen tijdens de overgang zo moeilijk en hoe kan het wel?
- dossierHoe kan een vrouw buikvet verliezen tijdens de overgang?
Wat zijn de symptomen van de menopauze?

dossier
Elke vrouw wordt geboren met een grote voorraad eicellen (miljoenen) welke opgeslagen zijn in de eierstokken of ovaria. Het merendeel van deze eicellen komt echter nooit tot rijping.
Het rijpingsproces begint in de puberteit bij de eerste menstruatie. Iedere maand vindt er onder invloed van een complex samenspel tussen verschillende hormonen (oestrogeen, progesteron, follikelstimulerend hormoon en luteïniserend hormoon) een rijping van een eicel, eisprong en opbouw van het baarmoederslijmvlies plaats. Als het eitje niet bevrucht wordt, zal het samen met het slijmvlies afgestoten worden tijdens de menstruatie waarna dit proces terug opnieuw begint.
De premenopauze start wanneer de voorraad van de eicellen zodanig is afgenomen dat de eierstokken minder oestrogeen en progesteron gaan produceren. Er is geen maandelijkse eisprong meer, de menstruatiecyclus wordt onregelmatig, er kunnen overgangsklachten optreden.
Als de voorraad eicellen volledig uitgeput is, stopt de aanmaak van oestrogeen en progesteron in de eierstokken. Er is geen menstruele cyclus en dus ook geen menstruatie meer. Als je een jaar geen menstruatie meer gehad hebt, kan je er zeker van zijn dat je je menopauze dag gehad hebt. De menopauze duurt dus eigenlijk maar 1 dag. Vanaf die dag gaat de periode van de postmenopauze in, de langste periode in het leven van de vrouw.
Tijdens deze periode moet het lichaam wennen aan de nieuwe hormoonspiegels. Als het lichaam een nieuw hormonaal evenwicht gevonden heeft zullen de overgangsklachten (meestal) langzaam verdwijnen. Tijdens deze periode wordt het vooral belangrijk om mogelijke gezondheidsrisico’s zoals ziekten van hart en bloedvaten, osteoporose, diabetes type 2, … te voorkomen of te minimaliseren.
Het onderscheid tussen typische en atypische menopauze symptomen:
Typische menopauzeklachten zijn:
Atypische menopauzeklachten zijn: