Het gevoel van watten in je hoofd: wat is brain fog of hersenmist?

In dit artikel
Het gevoel van watten in je hoofd: wat is brain fog of hersenmist?

dossier

‘Brain fog’ is een gevoel van mentale traagheid en wazigheid in je hoofd. Je hebt het moeilijk om je te concentreren en je dingen te herinneren. Brain fog kan een symptoom zijn van andere gezondheidsproblemen. We zetten de oorzaken en oplossingen van brain fog op een rij.

Wat zijn mogelijke oorzaken van brain fog?

Getty_stress_hoofdpijn_moe_werk_2022.jpg

© Getty Images

Een van de belangrijkste oorzaken van hersenmist is een gebrek aan kwalitatieve slaap. Slaaptekort kan het vermogen van de hersencellen om effectief te communiceren aanzienlijk verstoren, wat leidt tot tijdelijke cognitieve en mentale functiestoornissen. Een chronisch slaaptekort kan brain fog niet alleen nog versterken, maar zelfs het risico op geheugenverlies en neurologische aandoeningen zoals dementia vergroten. 

Naast slaaptekort is ook stress een belangrijke trigger voor brain fog. Stress op zich is niet slecht. De hormonen die vrijkomen zorgen ervoor dat we heel alert reageren en optimaal kunnen presteren. Korte momenten van stress kan ons lijf dus perfect opvangen, maar als de rust niet terugkeert en de stress aanhoudt, blijven onze hersenen gefocust op het verwerken van de stressfactoren. Die overactiviteit gaat ten koste van andere cognitieve functies, waardoor het lijkt alsof we niet meer helder kunnen denken. 

Naast slaaptekort en aanhoudende stress kunnen ook nog andere zaken tot brain fog leiden:

 • Drugs en/of alcohol. Naarmate je ouder wordt, kan je lever deze stoffen steeds moeilijker verwerken.
 • Hormonale veranderingen, zoals de (peri)menopauze of zwangerschap.
 • Hormonale aandoeningen, zoals schildklierafwijkingen.
 • Chronische aandoeningen die het zenuwstelsel aantasten, zoals multiple sclerose.
 • Tekorten aan voedingsstoffen, zoals een tekort aan vitamine B12
 • Virale infecties, zoals COVID-19, SARS en H1N11.
 • Chemotherapie. Wie ooit chemotherapie kreeg, kan jaren later nog last hebben van een zware vorm van brain fog. Stress versterkt dit effect nog.
 • Glutenintolerantie. Een van de symptomen bij glutenintolerantie is brain fog. Dit heeft mogelijks te maken met de aantasting van het zenuwweefsel door gluten.
 • Een dieet met weinig koolhydraten kan brain fog creëren. Het gebrek aan koolhydraten kan namelijk de glucose, de brandstof voor je hersenen, verminderen. Te weinig glucose leidt tot geheugenproblemen en mentale problemen. Ook uitdroging door te weinig te drinken, kan brain fog veroorzaken.

Lees ook: Wat zijn koolhydraten en welke kan je beter vermijden?

Wat kan je doen aan brain fog?

 • Zoek medische hulp. Als je vermoedt dat je brain fog te maken heeft met de overgang, depressie, een schildklieraandoening, glutenintolerantie, een tekort aan voedingsstoffen of een andere medische aandoening, bespreek dit dan met je dokter.
 • Blijf sociaal actief. Deelnemen aan sociale activiteiten kan je stemming, geheugen en cognitie verbeteren.
 • Beweeg regelmatig. Fysiek actief blijven, is goed voor je mentale gezondheid.
 • Eet gezond. Een gezond dieet, zoals het mediterrane dieet, is bevordelijk voor het geheugen, de cognitie en de gezondheid van de hersenen. Drink dagelijks zeker ook voldoende water (minstens vier glazen), zodat je hersenen niet uitdrogen.
 • Vermijd alcohol en drugs. Deze stoffen kunnen je zintuigen en hersenen aantasten.
 • Slaap voldoende. Slaap is belangrijk om gifstoffen in je lichaam op te ruimen die brain fog veroorzaken. Probeer een vast slaapschema te volgen met elke nacht zeven tot negen uur slaap. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten voordat je naar bed gaat.
 • Probeer nieuwe dingen. Zoek mentaal stimulerende activiteiten en doorbreek je vaste gewoonten. Neem bijvoorbeeld een andere route naar je werk, probeer een routineuze taak eens anders aan te pakken of luister naar andere muziek. Dit kan helpen om de productie van noradrenaline te verhogen, een chemische stof die de hersenactiviteit stimuleert.
 • Pak stress aan. Dat kan op verschillende manieren: een wandeling in de natuur, yoga, meditatie,...
 • Probeer een kruiden- of mineraalsupplement. Ginkgo biloba lijkt de cognitieve fucties te verbeteren, doordat dit het bloed makkelijker door te hersenen laat stromen. Magnesium zou ook een gunstig effect hebben, omdat het stress vermindert en slaap verbetert.

Lees ook: Waarom is een wandeling in de natuur zo goed voor je gezondheid?

Bronnen:
https://plusmagazine.knack.be
https://www.health.harvard.edu
https://www.verywellmind.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram