Een eitje, wie lust het niet?
dossier
Een licht gekookt eitje bij het ontbijt, een omelet met groenten, een spiegelei of enkele schijfjes hardgekookt ei bij de koude schotel. Hoe vers zijn eieren? Is er een verschil tussen witte en bruine eieren? Bevatten ze nu zoveel cholesterol?
Kakelverse kwaliteit
Eieren die in doosjes in de winkelrekken worden aangeboden, zijn steeds eieren van klasse A. Deze kwaliteitsklasse is de enige die rechtstreeks aan de consument wordt verkocht. Eieren van klasse B en C vinden hun weg naar de industrie. Een ei wordt niet zomaar toegelaten tot klasse A. Het moet er allereerst prima uitzien, de schaal moet proper zijn en onbeschadigd. Ook de dooier en het wit van ei moeten van een onberispelijke kwaliteit zijn. Om de versheid te controleren, bekijkt men de luchtkamer van het ei. Naarmate het ei langer wordt bewaard, vergroot de luchtkamer.
Lees ook: Snap je de stempelcode op het ei?
Doe zelf de test
Als je een vers ei breekt, zie je een bolronde, stevige dooier en gelatineachtig wit van ei dat weinig uitloopt. Je kan het ei ook onderwerpen aan de drijfproef. Neem een kom met zout water en leg het ei erin. Blijft het ei plat op de bodem liggen, dan is het ei vers. Hoe meer de stompe kant van het ei naar boven komt, hou ouder het ei. Na ongeveer 6 weken is de luchtkamer zo groot geworden dat het ei zelfs kan blijven drijven. Op dat moment zit er niets anders op dan het weg te gooien. Je kan jezelf ten slotte al deze moeite besparen door gewoon op de houdbaarheidsdatum te letten. Bewaar eieren altijd in de koelkast.
Verschillend uitzicht, dezelfde inhoud
Je hebt de keuze tussen witte, bruine en blauw-groene eieren. De kleur van de schaal wordt bepaald door het ras van de legkip. De samenstelling vertoont daarentegen weinig variatie. Een ei bestaat voor ongeveer 74 % uit water en voor ongeveer 12 % uit eiwitten van een goede kwaliteit. Daarom kan een ei gerust eens een portie vlees of vis vervangen. Ook het vetgehalte is relatief constant: namelijk 9,8 g per 100 g ei. De hoeveelheid vet concentreert zich voornamelijk in de eidooier. Het wit van ei bevat slechts sporen vet. Daarnaast is een ei een goede bron van de vitaminen A, D, E en K, de vitaminen van de B-groep en ijzer.
En hoe zit het met de cholesterol?
Het wit van ei bevat geen cholesterol, de eidooier wel, namelijk ongeveer 200 mg ongeacht de afkomst van het ei. Vormt dit een reden om eieren te verbieden? Neen, in een evenwichtige voeding is er plaats voor 3 eieren per week. Kamp je met een cholesterolprobleem, let er dan vooral ook op de inname van verzadigde vetten via je voeding te beperken. We vinden deze vooral in vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast en allerhande vette en zoete snacks en tussendoortjes.
Lees ook: Cholesterolverlagende voeding
Wondereieren?
Tot nu toe waren alle pogingen om een ei met minder cholesterol te ontwikkelen weinig succesvol. De enige manier om een ei met minder cholesterol te bekomen is de dooier kleiner maken. Hierop steunt dan ook de bewering dat de kleine blauw-groene eieren van het Zuid-Amerikaanse kippenras Araucana maar weinig cholesterol bevatten. Een ei dat slechts de helft van een gewoon ei weegt, bevat uiteraard minder cholesterol.
De vetsamenstelling van een ei veranderen kan wel. Door zeealgen toe te voegen aan het voeder van de kippen heeft men eieren bekomen met 5 maal meer DHA (docosahexaeenzuur). Dit vetzuur komt vooral voor in vis en zou bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Als je weinig of geen vis eet, kan je dus je consumptie van dit vetzuur eventueel opkrikken met af een toe eens een DHA-ei. Ook in deze eieren zit echter nog evenveel cholesterol. Ze onbeperkt gebruiken is dus evenmin toegestaan.
Lees ook: Een positieve kijk op het ei