Een positieve kijk op het ei

In dit artikel
Een positieve kijk op het ei

dossier • Eieren zijn een goede bron van biologische hoogwaardige eiwitten (zij bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding);
• Eieren en in het bijzonder de dooier is een goede bron van ijzer, choline, foliumzuur, de vitaminen B2 en B12 en van de vetoplosbare vitaminen E en D;

Lees ook: De Voedingsdriehoek: de basis van elk voedingsadvies

123-eieren-nest-170_08.jpg
• Eieren bevatten de carotenoïden luteïne en zeaxanthine (antioxidanten) die mogelijk bescherming kunnen bieden tegen ouderdomsgebonden oogziekten zoals cataract en maculadegeneratie (antioxidanten maken vrije radicalen onschadelijk die schade kunnen aanbrengen aan een cel en een belangrijke rol spelen in het verouderingsproces);
• Een gemiddeld gekookt ei (± 60 g) levert ongeveer 90 kcal;
• Eieren maken deel uit van de voedingsdriehoek, zij behoren tot de groep vlees, vis, eieren en vervangproducten die in hoeveelheden van 75 tot 100 g per dag bijdragen tot een goede voeding.

Kortom, eieren zijn lekker, voedzaam, gemakkelijk en snel klaar te maken, gedurende ongeveer 3 weken houdbaar in de koelkast en goedkoop. Behandel ze met zorg: bewaar eieren (ook gekookte) altijd in de koelkast en kook ze voldoende gaar.

Lees ook: Hoe vers is een ei?

Lees ook: Een eitje, wie lust het niet?

Maar hoe zit het met de cholesterol?

In haar voedingsaanbevelingen voor België raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om niet meer dan gemiddeld 300 mg cholesterol per dag in te nemen. Te veel cholesterol in het bloed verhoogt immers het risico op hart- en vaatziekten. Het wit van ei is vrij van cholesterol, de eidooier daarentegen bevat gemiddeld 200 mg cholesterol. Wanneer andere bronnen van cholesterol zoals vlees en vleeswaren, gevogelte, volle melkproducten, kaas en gebak worden beperkt, kan een ei perfect in een gezonde dagvoeding passen.

Het ei heeft in vergelijking met de andere bronnen van cholesterol bovendien het geluk relatief arm te zijn aan calorieën en verzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren hebben een belangrijker effect op het bloedcholesterolgehalte dan cholesterol uit de voeding. Daarnaast wordt ook onderzocht of de gezondheidsbevorderende effecten van andere voedingscomponenten aanwezig in het ei, zoals antioxidanten, onverzadigde vetzuren, foliumzuur en andere vitaminen van de B-groep, het minder gunstige effect van het eicholesterolgehalte op hart- en vaatziekten niet enigszins compenseren.

Het komt erop aan de totale dagvoeding in het oog te houden. Een gezonde dagvoeding bevat weinig vet en vetrijke producten, is rijk aan groenten, fruit, volkorengraanproducten en geeft de voorkeur aan magere vlees- en zuivelproducten en vis. Voor wie gezond is en gezond eet kan ook af en toe een ei in plaats van een stukje vlees of vis bijdragen tot een gezonde en gevarieerde voeding.

Lees ook: Cholesterolverlagende voedingLaatst bijgewerkt: januari 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram