Ei viermaal anders

HD-ei-in-nest-04-17.jpg

recepten Eieren zijn een ware delicatesse, maar omdat ze overvloedig beschikbaar zijn en weinig kosten, beseffen we dat niet echt. Mocht een ei een arbeidsintensief product zijn, of een schaars goed zoals bijvoorbeeld kaviaar, we zouden het de hemel inprijzen!

Eieren met Pasen

Pasen is het moment van het jaar om het ei in the picture te zetten. Het (paas)ei staat namelijk symbool voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Vermoedelijk stamt vandaar de traditie om paaseieren buiten in de tuin te verstoppen. Bij de Germanen was het een ritueel om eieren in de lente in de akkers te leggen omdat ze geloofden dat het ei als symbool van nieuw leven ook hun akkers vruchtbaar zou maken.
Maar het ei is ook het zinnebeeld voor de verrijzenis en de eeuwigheid en op Paaszondag wordt in de christelijke traditie de verrijzenis van Christus gevierd. Tegelijk is die dag het sluitstuk van de vasten, een periode waarin er vroeger geen vlees of zuivelproducten mochten worden gegeten. Daarom lag er aan het eind van de vasten een hele stapel eieren te wachten die dringend moest worden verorberd! En de oudste eieren die niet meer geschikt waren voor consumptie, die werden gebruikt als versiering en beschilderd.

Eieren passen bovendien ook in een gezond eetpatroon, geen enkele reden dus om op paasmaandag geen eierbereiding op tafel te zetten! Dit zijn vier gerechten waar eieren een hoofdrol spelen.

Lees ook: Een eitje, wie lust het niet?

Kwartelei met geglaceerde radijsjes

Een origineel aperitiefhapje of brunchgerecht.
Kwarteleieren zijn schattige mini-eitjes die iets zachter smaken maar vooral zeer decoratief ogen. Check de kooktijden op de verpakking, ze zijn in een mum klaar.

Ingrediënten: 1 bundel radijzen (circa 20 stuks), 100 ml water, 1 kl fijne kristalsuiker of tagatose, 1 afgestreken el boter, 10 kwarteleitjes

Bereiding: Spoel de radijzen maar laat het staartje en een stukje groen eraan. Doe ze in een pan die net voldoende groot is en zet ze half onder water. Voeg de boter en de suiker toe en laat de radijzen op een zacht vuur helemaal uitdampen. Haal de pot van het vuur en laat ze afkoelen.
Kook ondertussen de kwarteleitjes bijna hard (ze mogen niet meer lopend zijn) en pel ze.

Halveer de afgekoelde kwarteleitjes en schik ze tussen de radijsjes in een mooie schaal of kom.

HD-ei-radijzen.jpg

Frittata met groene asperges, Parmezaanse kaas, gedroogde ham en aardappel

HD-123-fritatta-04-17.jpg
Frittata is de Italiaanse invulling van een Spaanse tortilla: een soort omelet, meestal ook met aardappelen of pasta, die gemengd wordt met groente, kruiden en geraspte kaas of ham.
Het is eigenlijk een typisch gerecht van ‘la cucina povera’ (de keuken van de arme mensen), omdat het gemaakt werd met restjes en gebaseerd is op goedkope ingrediënten.

Ingrediënten voor 4 personen: 8 eieren, 1 el blond bier, 2 vastkokende aardappelen, 1 ui, 1 lookteentje, 8 groene asperges, 50 g geraspte Parmezaanse kaas, 1 takje verse tijm, olijfolie, peper en zout, 1 handje rucola, 2 el zure room, 1 scheutje balsamicoazijn, Italiaanse kruidenmix

Bereiding: Maak de asperges schoon (schillen hoeft niet voor groene) en snij de harde uiteinden af. Schik de asperges op een ovenplaat, besprenkel ze met olijfolie, peper en zout en laat ze al dente garen in de oven op 180 °C. Snij ze in stukjes en laat de oven aan.
Schil ondertussen de aardappelen en snij ze in blokjes. Kook ze beetgaar in gezouten water, giet ze af en laat ze droogdampen.
Stoof de versnipperde ui en look in olijfolie, voeg de tijmblaadjes toe en laat de aardappelblokjes even meestoven. Kruid met peper en zout.
Klop de eieren met een garde los in een kom en roer het bier en de kaas eronder.
Bekleed een quichevorm of taartvorm met bakpapier.
Schep de aardappelen en de asperges in de vorm en giet de eieren erover. Gaar een half uurtje in de oven en zet de laatste minuten ook de grill aan om de frittata te kleuren.
Spoel ondertussen de rucola en roer de zure room los met de balsamico. Kruid met Italiaanse kruidenmix.

Snij de frittata zoals een taart in stukken en besprenkel ze met wat olijfolie. Leg op elke portie een paar blaadjes rucola en een toef aangemaakte zure room.

Spinaziesalade met ei, gebakken spek en kaas

123-gez-voeding-spinazie-ei-04-17.jpg
Rauwe jonge rauwe spinazie hoef je niet per se te stoven, je kunt er ook een lekkere salade van maken. Smeuïge eieren en krokante spekjes en croûtons passen daar uitstekend bij.

Ingrediënten voor 4 personen: 6 eieren, een zakje jonge spinazieblaadjes (eventueel voorgewassen), 100 g gerookte spekreepjes, 1 klontje boter, 1 handje croûtons, 1 handje geroosterde hazelnoten, 50 g gemalen gruyèrekaas
voor de dressing: peper en fleur de sel, olijfolie, appelazijn, een paar druppels sojasaus naar smaak.

Bereiding: Kook de eieren halfhard (ze moeten nog zacht zijn binnenin maar niet meer lopend) en pel ze. Bak de spekreepjes en het brood voor de croûtons krokant in een klontje boter. Was de spinazie, zwier ze droog, verwijder de steeltjes en halveer de grotere blaadjes.

Meng de spinazie met de spekreepjes, croûtons, kaas en noten en leg de gehalveerde eieren erop. Maak de dressing.

Ciabatta met hardgekookt ei, ham en brie

Simple comme bonjour, een stukje brood belegd met allerlei lekkers.

Ingrediënten: ciabatta, olijfolie, brie de meaux, hardgekookte eieren, San Daniele ham (Italiaanse gedroogde ham) of Bayonneham, granaatappelpitten

Bereiding: Pel de eieren en snij ze in schijfjes. Halveer de ciabatta en smeer de opengesneden kant van beide helften in met olijfolie. Beleg het brood achtereenvolgens met een plak ham en een plak brie en dek het royaal af met een dikke laag ei. Garneer met granaatappelpitten.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram