Nieuwe software optimaliseert bestraling van uitzaaiingen in de hersenen

123-hers-hersenen-scan-10-24.jpg

nieuws Sinds eind juni maakt de dienst radiotherapie-oncologie van UZ Leuven gebruik van nieuwe software om met nog meer precisie uitzaaiingen in de hersenen te kunnen bestralen.

Tot dan werden, van zodra er meer dan drie uitzaaiingen waren, de volledige hersenen bestraald, maar dankzij nieuwe beeldvormings- en bestralingstechnieken is nu ook een gerichte bestraling mogelijk bij meer uitzaaiingen, tot maximaal tien.

Beter resultaat
“Voor UZ Leuven is dit een grote stap vooruit”, zegt dr. Patrick Berkovic, radiotherapeut-oncoloog in UZ Leuven. “Dankzij de nieuwe software kunnen we op een heel snelle manier de hersenuitzaaiingen lokaal bestralen. Daardoor kunnen lokaal hogere dosissen gebruikt worden, met een beter behandelresultaat tot gevolg. Het gezonde hersenweefsel blijft bovendien beter gespaard in vergelijking met een bestraling van het volledige hersengebied.” Dat maakt bovendien dat de kankerpatiënten minder last zullen ondervinden van neveneffecten als vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, haarverlies en op langere termijn geheugenproblemen, maar ook dat zou dus minder vaak het geval zijn.

Enkele andere Belgische ziekenhuizen gebruiken gelijkaardige oplossingen om meerdere hersenuitzaaiingen te bestralen. “De sterkte van onze innovatieve oplossing is de combinatie van meerdere recent geïnstalleerde systemen. Dat laat een heel snelle, nauwkeurige en veilige bestraling bij maximaal tien hersenmetastasen tegelijkertijd toe”, zegt An Nulens, medisch stralingsfysicus in UZ Leuven.
Een wetenschappelijke studie is gestart om het effect van deze behandeling op de levenskwaliteit van de patiënten in kader te brengen.

Bronnen:
https://pers.uzleuven.be
https://www.uzleuven.be
www.allesoverkanker.be

Lees ook: Heeft het eten van munt of het drinken van muntthee voor- of nadelen tijdens chemotherapie of bestraling?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2020
RECONNECT, talent blijft, ook na kanker RECONNECT, talent blijft, ook na kanker
Stichting tegen Kanker

Er is te weinig aandacht voor de terugkeer naar het werk na kanker. Toch is het van groot belang dat werknemers hierbij worden ondersteund. Stichting tegen Kanker biedt daarom RECONNECT aan, een gratis online platform om HR managers of leidinggevenden te begeleiden tijdens het reïntegratietraject van een medewerker bij wie kanker werd vastgesteld.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram