Nieuwe software optimaliseert bestraling van uitzaaiingen in de hersenen

Laatst bijgewerkt: augustus 2020
123-hers-hersenen-scan-10-24.jpg

nieuws Sinds eind juni maakt de dienst radiotherapie-oncologie van UZ Leuven gebruik van nieuwe software om met nog meer precisie uitzaaiingen in de hersenen te kunnen bestralen.

Tot dan werden, van zodra er meer dan drie uitzaaiingen waren, de volledige hersenen bestraald, maar dankzij nieuwe beeldvormings- en bestralingstechnieken is nu ook een gerichte bestraling mogelijk bij meer uitzaaiingen, tot maximaal tien.

Beter resultaat
“Voor UZ Leuven is dit een grote stap vooruit”, zegt dr. Patrick Berkovic, radiotherapeut-oncoloog in UZ Leuven. “Dankzij de nieuwe software kunnen we op een heel snelle manier de hersenuitzaaiingen lokaal bestralen. Daardoor kunnen lokaal hogere dosissen gebruikt worden, met een beter behandelresultaat tot gevolg. Het gezonde hersenweefsel blijft bovendien beter gespaard in vergelijking met een bestraling van het volledige hersengebied.” Dat maakt bovendien dat de kankerpatiënten minder last zullen ondervinden van neveneffecten als vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, haarverlies en op langere termijn geheugenproblemen, maar ook dat zou dus minder vaak het geval zijn.

Enkele andere Belgische ziekenhuizen gebruiken gelijkaardige oplossingen om meerdere hersenuitzaaiingen te bestralen. “De sterkte van onze innovatieve oplossing is de combinatie van meerdere recent geïnstalleerde systemen. Dat laat een heel snelle, nauwkeurige en veilige bestraling bij maximaal tien hersenmetastasen tegelijkertijd toe”, zegt An Nulens, medisch stralingsfysicus in UZ Leuven.
Een wetenschappelijke studie is gestart om het effect van deze behandeling op de levenskwaliteit van de patiënten in kader te brengen.

Bronnen:
https://pers.uzleuven.be
https://www.uzleuven.be
www.allesoverkanker.be

Lees ook: Heeft het eten van munt of het drinken van muntthee voor- of nadelen tijdens chemotherapie of bestraling?


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram