Wat is een blinde vagina?

In dit artikel
Wat is een blinde vagina?

dossier

Vrouwen met een blinde vagina hebben een verticale of horizontale wand van weefsel die de vagina blokkeert. Daardoor wordt het vaginakanaal ingekort. Het einde van de vagina loopt dus niet door naar de voortplantingsorganen (baarmoederhals en baarmoeder). Bij vrouwen met een blinde vagina meet het vaginakanaal ongeveer twee centimeter, een derde van de gemiddelde lengte van het vaginakanaal. Een blinde vagina veroorzaakt niet enkel problemen tijdens het vrijen, maar geeft ook andere klachten.

Lees ook: Branderige pijn tijdens seks: symptomen en behandeling vulvodynie (vestibulitis)

123m-vr-vagina-26-3.jpg
Een blinde vagina is zeldzaam. De aandoening werd voor het eerst beschreven in het British Medical Journal. De aanleiding van de studie waren penetratieproblemen bij een 20-jarige vrouw die haar met pijn in de onderbuik opzadelden.

Lees ook: Is veel seks een teken van een goede relatie?

Wat zijn de symptomen?

Symptomen van een blinde vagina zijn mogelijks: buikpijn, afwezige of lichte menstruatie tijdens de puberteit en pijn tijdens het vrijen.

De ernst van deze pijn varieert van persoon tot persoon. Een vrouw weet misschien niet eens dat ze een blinde vagina heeft, totdat ze in de puberteit komt of seksueel actief wordt.

Een blinde vagina gaat niet enkel gepaard met lichamelijke symptomen. Sommige vrouwen schamen zich ook omdat ze geen seks kunnen hebben. En zoals vaak bij vaginale problemen kleeft er een stigma aan de aandoening, waardoor de klachten niet altijd bespreekbaar zijn. Bovendien hebben partners soms geen begrip voor de implicaties van deze aandoening.

Lees ook: Is masturberen (ab)normaal of (on)gezond?

Wat is de oorzaak?

Als je pijn voelt tijdens het vrijen of als penetratie niet makkelijk gaat, betekent dit niet noodzakelijk dat je een blinde vagina hebt. Deze klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben, zoals droogheid van de vagina.
Een blinde vagina is een aangeboren aandoening. Vrouwen bij wie het voortplantingssysteem niet voldoende is ontwikkeld in de baarmoeder, kunnen geboren worden met een blinde vagina. Het zou ook vaker voorkomen bij mensen met 'intersekseaandoeningen'. Dat is een overkoepelende term voor mensen met een niet-uitgesproken vrouwelijke of mannelijke anatomie, zoals mannen die zonder teelballen worden geboren of vrouwen die geen clitoris hebben.

Is er een behandeling?

Een blinde vagina kan men behandelen, maar daarvoor is meestal een operatie nodig. Een chirurg kan het vezelige weefsel verwijderen dat de blokkade in de vagina veroorzaakt. Na de operatie zal men goed in de gaten moeten houden dat het vaginakanaal niet vernauwt tijdens het genezingsproces. In de meerderheid van de gevallen is de behandeling succesvol.

Wie zich zorgen maakt om haar vagina, of het nu gaat om pijn, geur, uiterlijk of iets anders, kan dit het best aankaarten bij de huisarts of gynaecoloog.

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://metro.co.uk

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram