Branderige pijn tijdens seks: oorzaken en behandeling van vestibulitis of vulvodynie

123_vagina_pijn_jeuk_2020.jpg

dossier Vrouwen met vulvair vestibulitis syndroom (VVS), ook wel vestibulitis, vestibulodynie of vulvodynie genaamd, hebben tijdens seks last van een branderig, prikkend en rauw gevoel rond de vagina-opening. Het is een chronische conditie, die tenminste drie maanden aanhoudt en waarvoor geen specifieke medische oorzaak aantoonbaar is. Hoewel de aandoening vaak voorkomt, is ze nog weinig gekend, waardoor vaak geen (juiste) diagnose wordt gesteld. Nochtans is vulvodynie heel goed behandelbaar.

Hoe wordt vulvodynie vastgesteld?
Nadat je de symptomen uitvoerig hebt besproken met een gynaecoloog, zal die een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hij zal met een nat wattenstaafje de specifieke zone aanraken om de gevoeligheid te bepalen, en kijkt nadien of er ook zichtbare veranderingen merkbaar zijn. Door voorzichtig een vinger in te brengen, gaat hij na of er onwillekeurige spierspanning van de bekkenbodemspieren voordoet. Het bestuderen van het slijmvlies gebeurt indien nodig met een smalle eendenbek, gezien de gevoeligheid van de zone.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Er worden gunstige resultaten gemeld met geneesmiddelen die ook wel voor neuropathische afwijkingen worden voorgeschreven, zoals tricyclische antidepressiva en gabapentine. Helaas hebben die ook bijwerkingen. Je kan ook kiezen voor een lokale behandeling met lidocaïnehoudende crème, die het vulvagebied tijdelijk gaat verdoven. Daarbij moet je wel rekening houden met de aangeraden maximale hoeveelheid, omdat lidocaïne makkelijk door de slijmvliezen in de circulatie kan worden opgenomen en bij te hoge concentraties intoxicaties kan veroorzaken. Daarnaast zijn er ook verzachtende crèmes te koop die speciaal gericht zijn op het verzorgen van het gebied rond de vulva. Ook die kunnen de pijnklachten, en dan vooral het brandende gevoel, tijdelijk wegnemen.  
In de toekomst een multidisciplinaire aanpak?
Wetenschappers vanuit verschillende disciplines slaan momenteel de handen in elkaar, omdat men zich meer en meer bewust wordt dat de etiologie en bijgevolg de behandeling van seksuele pijnstoornissen een multidisciplinaire aanpak vraagt. Daarbij is zowel een rol weggelegd voor de arts of gynaecoloog, als voor een bekkenbodemtherapeut, een seksuoloog en een psycholoog. Het opstellen van een universeel, evidence-based behandelprotocol is volop aan de gang.


Lees ook: Elf mogelijke oorzaken van vaginale jeuk

Bronnen:
www.allesoverseks.be
www.vulvodynie.be
www.davinciclinic.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram