Branderige pijn tijdens seks: symptomen en behandeling vulvodynie (vestibulitis)

In dit artikel
Branderige pijn tijdens seks: symptomen en behandeling vulvodynie (vestibulitis)

dossier Vrouwen met vulvair vestibulitis syndroom (VVS), ook wel vestibulitis, vestibulodynie of vulvodynie genaamd, hebben tijdens seks last van een branderig, prikkend en rauw gevoel rond de vagina-opening. Het is een chronische conditie, die tenminste drie maanden aanhoudt en waarvoor geen specifieke medische oorzaak aantoonbaar is. Hoewel de aandoening vaak voorkomt, is ze nog weinig gekend, waardoor vaak geen (juiste) diagnose wordt gesteld. Nochtans is vulvodynie heel goed behandelbaar.

Lees ook: Pijn bij seks: oorzaken, symptomen en behandeling

Hoe wordt vulvodynie vastgesteld?

Nadat je de symptomen uitvoerig hebt besproken met een gynaecoloog, zal die een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hij zal met een nat wattenstaafje de specifieke zone aanraken om de gevoeligheid te bepalen, en kijkt nadien of er ook zichtbare veranderingen merkbaar zijn. Door voorzichtig een vinger in te brengen, gaat hij na of er onwillekeurige spierspanning van de bekkenbodemspieren voordoet. Het bestuderen van het slijmvlies gebeurt indien nodig met een smalle eendenbek, gezien de gevoeligheid van de zone.

Lees ook: 11 oorzaken van vaginale jeuk

Hoe ziet de behandeling eruit?

Er worden gunstige resultaten gemeld met geneesmiddelen die ook wel voor neuropathische afwijkingen worden voorgeschreven, zoals tricyclische antidepressiva en gabapentine. Helaas hebben die ook bijwerkingen. Je kan ook kiezen voor een lokale behandeling met lidocaïnehoudende crème, die het vulvagebied tijdelijk gaat verdoven. Daarbij moet je wel rekening houden met de aangeraden maximale hoeveelheid, omdat lidocaïne makkelijk door de slijmvliezen in de circulatie kan worden opgenomen en bij te hoge concentraties intoxicaties kan veroorzaken. Daarnaast zijn er ook verzachtende crèmes te koop die speciaal gericht zijn op het verzorgen van het gebied rond de vulva. Ook die kunnen de pijnklachten, en dan vooral het brandende gevoel, tijdelijk wegnemen. 

Als deze behandelingen geen verlichting bieden, kan een vestibulectomie eventueel wel een oplossing bieden. Bij een vestibulectomie wordt het pijnlijke weefsel operatief verwijderd. Het wordt meestal poliklinisch uitgevoerd.

Wetenschappers vanuit verschillende disciplines slaan momenteel de handen in elkaar, omdat men zich meer en meer bewust wordt dat de etiologie en bijgevolg de behandeling van seksuele pijnstoornissen een multidisciplinaire aanpak vraagt. Daarbij is zowel een rol weggelegd voor de arts of gynaecoloog, als voor een bekkenbodemtherapeut, een seksuoloog en een psycholoog. Het opstellen van een universeel, evidence-based behandelprotocol is volop aan de gang.

Bronnen:
https://www.bcm.edu
www.allesoverseks.be
www.vulvodynie.be
www.davinciclinic.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram