Werkt ‘hard to get’ spelen als verleidingstechniek?

123-HD-daten-1--04-18.jpg

nieuws Onderzoekers van de Universiteit van Rochester en het in Israël gevestigde Interdisciplinair Centrum Herzliya hebben de laatste jaren de dynamiek van de menselijke seksuele aantrekkingskracht bestudeerd. Hard to get spelen blijkt succesvol, al is toch wat finesse vereist.

Vorig jaar bleek uit een studie van psychologieprofessor Gurit Birnbaum en haar collega Dr. Harry Reis dat we meer moeite doen om iemand terug te zien als we aanvoelen dat de romantische interesse wederzijds is. We gaan in zo’n situatie die potentiële partner ook seksueel aantrekkelijker vinden dan wanneer we twijfelen aan de gevoelens van die persoon. Wat dan met hard to get spelen? Want daarmee creëer je onzekerheid bij de andere, terwijl je eigenlijk wel geïnteresseerd bent. Het onderzoeksteam ging opnieuw aan de slag en publiceerde in het voorjaar een rapport in het Journal of Social and Personal Relationships.
Seksueel verlangen
Birnbaum en Reis concludeerden dat hard to get spelen de andere persoon het gevoel geeft dat jij populair bent, en moeilijk te verleiden. Dat je eigenlijk te goed of te knap bent voor die persoon, een klasse hoger zeg maar, en die zogezegde onbereikbaarheid maakt het seksuele verlangen groter. "Mensen die heel veel romantische interesse tonen, kunnen als wanhopiger worden ervaren. Dat maakt ze minder aantrekkelijk dan degenen die hun interesse niet meteen op tafel gooien", verklaart Birnbaum.

In een derde onderzoeksfase plande het duo dates voor de vrijwilligers en moesten die na het gesprek inschatten hoe makkelijk of moeilijk de gesprekspartner te verleiden viel en in welke mate ze zich zelf seksueel aangetrokken voelden tot die persoon. De deelnemers wisten echter niet dat de potentiële partner gevraagd werd om een bepaalde rol te spelen om zo te testen of hard to get spelen áltijd vruchten afwerpt, en wat de strategie precies zo succesvol maakt.  
Averechts effect
Reis vat de bevindingen samen: "Hard to get spelen werkt, maar is geen garantie op succes. Als het ‘onbereikbaar’ zijn ervoor zorgt dat je ongeïnteresseerd of arrogant overkomt, zal het zelfs een averechts effect hebben.” Birnbaum adviseert singles om in eerste instantie interesse te tonen in potentiële partners om ze niet af te stoten, maar tegelijkertijd toch niet te veel over jezelf te onthullen. “Mensen zullen minder snel verlangen naar wat ze al hebben", legt ze uit. Als je nu en dan wat prijsgeeft, en dus niet alles in één keer onthult, bouw je langzaam een connectie op waardoor de potentiële partner er steeds naar uitkijkt om meer over jou te ontdekken. 

Bronnen:
https://medicalxpress.com
https://us.sagepub.com

Lees ook: Hoe mannen en vrouwen seksuele interesse anders interpreteren

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram