Hoe mannen en vrouwen seksuele interesse anders interpreteren

123m-sex-koppel-bed-13-11-19.jpg

nieuws Als het om liefde gaat, hebben mensen vaak de neiging om hun eigen niveau van seksuele interesse te projecteren op een potentiële partner. Volgens een studie uitgevoerd door professor Anthony J. Lee (Universiteit van Stirling, Schotland) zou dat verklaren waarom zowel mannen als vrouwen soms onterecht denken dat er een wederzijdse aantrekking is.

Speeddatingtest
Voor het onderzoek organiseerden de onderzoekers een speeddatingsessie met 1226 heteroseksuele deelnemers, onder wie 586 mannen en 640 vrouwen. Na afloop van elk drie minuten durend kennismakingsgesprek noteerden alle deelnemers hoe sterk ze zich seksueel aangetrokken voelden tot hun gesprekspartner, en maakten ze ook een inschatting van hoezeer de andere persoon zich seksueel aangetrokken zou voelen.

Daarnaast werd aan de participanten gevraagd om een score te geven aan hun eigen uiterlijk, lichaamsbouw, persoonlijkheid, algemene aantrekkingskracht en hun socioseksuele geaardheid. Personen met een beperkte socioseksuele geaardheid hechten belang aan emotionele verbondenheid met de partner. Ze zijn niet geïnteresseerd in vrijblijvende seks. Individuen met een onbeperkte socioseksuele geaardheid zien er daarentegen geen graten in. Zij vinden dat seksuele betrekkingen zonder liefde, toewijding of enige vorm van emotionele verbondenheid wel moeten kunnen. De deelnemers gaven aan of ze in het verleden al openstonden voor zulke losse flirts, hun mening daartegenover en hoe sterk hun huidige verlangen naar seks was.
Mannen doen vaker aan projectie
Het merendeel van de deelnemers kon correct inschatten welke mensen in hen geïnteresseerd waren en welke niet, en daarnaast bleek dat die inschatting geen impact had op de eigen seksuele interesse naar die gesprekspartner toe. 

Opvallend was wel dat, wie zichzelf als aantrekkelijk beoordeelde en in het verleden al openstond voor losse flirts, de seksuele interesse van de gesprekspartner vaker overschatte. Volgens de onderzoekers komt dat omdat zij hun eigen interesse projecteren op de andere. De test gaf ook aan dat mannen vaker de interesse van de andere overschatten dan vrouwen. Dat zou dan weer te wijten zijn aan het feit dat mannen over het algemeen meer gericht zijn op kortetermijnrelaties, en zelf ook vaker openstaan voor seksuele ontmoetingen. Ook hier is dus sprake van projectie.

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

Bronnen:
www.psychologicalscience.org
www.psychologytoday.com

Lees ook: Hoe meer seks, hoe later je menopauze

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram